Praha Jeruzalém

Zpráva: Aby zabránil ekonomickému kolapsu, převedl Izrael peníze PA, ta ale není ochotna peníze přijmout.

Autor: Elad Benari, 29.4.2019 3:04

Aby zabránil jejímu kolapsu, převedl Izrael tajně na Palestinskou samosprávu stovky milionů šekelů – Palestinci však peníze vrátili, informovaly v neděli Kan 11 News.

Podle této zprávy se o této záležitosti zmínili během nedělního zasedání vlády premiér Benjamin Netanjahu a ministr financí Moshe Kahlon. Setkání se zúčastnil také šéf Národní bezpečnostní rady Meir Ben-Šabbat a proběhla diskuse o možnosti přesvědčit předsedu PA Mahmúda Abbáse, aby z Izraele přijal stovky milionů šekelů.

V sobotu se ohledně ekonomické situace v Palestinské samosprávě Kahlon setkal s představitelem pro regionální záležitosti PA.

V únoru se izraelská vláda rozhodla zavést politiku kompenzace plateb PA pro teroristy. Ihned po tomto rozhodnutí vláda PA oznámila, že nebude z Izraele čerpat pokrácenou částku platby.

Abbás později zopakoval, že nepřijme částečnou platbu daňových převodů zadržovaných Izraelem a také zdůraznil, že finanční podporu rodin teroristů uvězněných nebo zabitých Izraelem neukončí.

Diplomatický zdroj vyjádřil překvapení nad načasováním nedělního zveřejnění s tím, že nepoznává ani jednu z obou stran: „Izrael se možná pokoušel převést peníze, ale Palestinci dali předem jasně najevo, že je nepřijmou a podobné pokusy, které byly nedávno učiněny, byly odmítnuty, dokonce i veřejností.“

29.04.2019 04:18 Daniel Žingor173Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova