Praha Jeruzalém

NEW YORK – podruhé v tomto týdnu The New York Times otiskly urážlivou karikaturu, která negativně vyobrazuje izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Od: Hamodia, pondělí 29. dubna 2019 v 19:03

První karikatura líčila prezidenta Donalda Trumpa jako slepého muže na tmavých brýlích vedeného psem s tváří Netanjahua a nesoucího obojek s Davidovou hvězdou. Karikatura byla všeobecně odsouzena a The New York Times poprvé vydalo prohlášení, které vysvětlilo, že „bylo urážlivé a že to bylo chybou úsudku ho zveřejnit.“ V tomto částečném vyjádření ovšem nebyla žádná omluva. Po dalším přívalu kritiky tedy noviny vydaly další prohlášení, kde tentokrát uvádí, že je jim “velmi líto”, že karikaturu otiskly.

Zdá se, že tento hluboký zármutek nebyl až tak příliš hluboký, protože o pouhých několik hodin později The New York Times otiskly druhou urážlivou karikaturu. Karikatura norského karikaturisty Roara Hagena ukazuje izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se zlověstnýma očima, jak si dělá selfíčko. Sestupuje z hory v poušti a nese kamenné desky s vyobrazením izraelské vlajky. Kresba naznačuje, že Netanjahu sám sebe představuje jako Mojžíše s deskami desatera. Originální karikatura ukazovala postavu Mojžíše, ta ale byla před otištěním odstraněna.

David Greenblatt, vyslanec prezidenta Trumpa pro jeho mírový plán na Středním východě, to nazval „necitlivým, nevhodným a urážlivým“, a zopakoval, že NYT „musí své zaměstnance vzdělávat v oblasti antisemitismu“.

30.04.2019 05:44 Daniel Žingor250Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova