Praha Jeruzalém

Vůdce islámského džihádu Ziad al-Nakhala říká, že poslední kolo konfrontace bylo „jen cvičení před větší bitvou“.

Autor: Elad Benari, 8.5.2019 2:00

Vůdce Islámského džihádu Ziad al-Nakhala v úterý uvedl, že věří, že letos v létě vypukne válka mezi Izraelem a Gazou a to kvůli záměru Izraele „odzbrojit odpor v Gaze“.

Toto vyjádření dal v rozhovoru s libanonskou Al-Mayadeen TV a jeho překlad přinesly Channel 13 News.

„Ve spolupráci s Hamasem jsme se minulý pátek rozhodli střílet na důstojníka IDF a jednu vojačku. To byla reakce na zabití demonstrantů na pochodech návratu,“ řekl Nakhala. „Když jsme byli v Káhiře, tak se Egypťanům nelíbilo, že se to stalo. Spolu s Yahya Sinwarem jsme se rozhodli pokračovat v reakci. Říkám, že poslední kolo eskalace bylo jen cvičením naživo před větší bitvou a ta propukne brzy.“

Vůdce Islámského džihádu dále tvrdil, že pokud by předchozí kolo eskalace pokračovalo, potom by „během několika hodin“ začala raketová palba na Tel Aviv.

Eskalace začala poté, co palestinští arabští teroristé zahájili palbu na izraelské vojáky podél hranice Gazy v jižním Izraeli a zranili důstojníka a jednu vojačku.

V reakci na tuto střelbu letadla IDF zaútočila na vojenský post patřící Hamasu a zabila dva jejich teroristy.

Palestinské arabské frakce v Gaze později vyhrožovaly odvetou za letecký úder tím, že: „S ohledem na brutální izraelskou agresi proti našim lidem vedení společných palestinských frakcí odporu vyzývá všechny vojenské frakce, aby zvýšily svou připravenost, aby reagovaly na zločiny nepřítele.“

Teroristé z Gazy pak odpálili mezi sobotou a pondělím ráno na jižní Izrael asi 700 raket. Při tomto posledním kole konfrontace byli zabiti čtyři Izraelci.

V pondělí ráno ve 4:30 pak vstoupilo v platnost příměří zprostředkované Egyptem a Katarem.

08.05.2019 05:45 Daniel Žingor378Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova