Praha Jeruzalém

6. a 7. května proběhlo v Kyjevě Židovské fórum, na kterém představitelé různých zemí diskutovali o problémech židovských společenství na Ukrajině a ve světě. Diskutovala se témata jako např. rozvoj židovské identity a boj s antisemitismem.

Nejvyšší státní zástupce Ukrajiny Jurij Lucenko (Юрій Луценко) ve svém vystoupení zmínil, že na Ukrajině je nejnižší úroveň antisemitismu v Evropě a že za poslední roky nebyly zaregistrovány trestné činy s antisemitským základem. Dodal, že to je výsledkem práce bezpečnostních orgánů, které se jednak zabývají prevencí, ale také takové činy rychle objasňují.

Místopředseda PACE Heorhij Lohvinskyj (Георгій Логвинський) uvedl, že v rámci Kyjevského Židovského fóra je zřízena mezinárodní skupina, jejímž tématem je boj s antisemitismem. „Konference podobné úrovně se koná na Ukrajině poprvé. Mezi účastníky jsou poslanci parlamentů více než 15 členských států EU, Izraele, Gruzie a Finska. Našim cílem je ukázat, co Ukrajina dělá pro boj s xenofobií a antisemitismem, jak u nás fungují mechanismy ochrany práv člověka, v jakých oblastech se potýkáme s problémky a jakou podporu a pomoc potřebujeme, ale zároveň nabízíme našim evropským partnerům možnost seznámit se s ukrajinskými zkušenostmi v boji s antisemitismem, v budování tolerantní společnosti apod.“ Uvedl Lohvinskyj.

12.05.2019 05:54 JiBu116Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova