Praha Jeruzalém

Íránský nejvyšší vůdce říká, že jeho země netouží po válce s USA, ale nebude ani vyjednávat o nové jaderné dohodě.

Autor: Elad Benari, 15.5.2019 00:01

Íránský nejvyšší představitel Ayatollah Ali Chamenei v úterý řekl, že jeho země navzdory rostoucímu napětí mezi oběmi zeměmi netouží po válce se Spojenými státy.

V komentářích vedoucích představitelů státní televize a následně citovaných agenturou Reuters Chamenei také zopakoval, že Islámská republika nebude se Spojenými státy vyjednávat o další jaderné dohodě.

„Nebude žádná válka. Íránský národ si zvolil cestu odporu,“ řekl Chamenei.

„Nechceme válku stejně jako oni. Vědí, že to není v jejich zájmu,“ dodal.

Napětí mezi oběma zeměmi vzrostlo od chvíle, kdy americký prezident Donald Trump loňského května odstoupil z dohody z roku 2015. Později uvalil na Írán dvě kola sankcí.

Od té doby co Trump uvalil tyto sankce, se snaží snížit íránský vývoz ropy na nulu a dotlačit tak Teherán k novým jednáním o širší dohodě kontroly zbraní, která se má také zaměřit na íránský program balistických raket.

Minulý týden vyzval Trump íránské vůdce, aby s ním mluvili o tom, že se vzdají svého jaderného programu, ale také jasně uvedl, že nemůže vyloučit vojenskou konfrontaci s Islámskou republikou.

„(Taková) jednání jsou jed,“ řekl Chamenei v úterý směrem k vyhlídkám na nová jednání s USA.

Jeho vyjádření přicházejí po nedělním incidentu, kdy čtyři komerční plavidla, včetně dvou saudských ropných tankerů, byla na pobřeží Fujairah z přístavu Spojených arabských emirátů přímo u Hormuzského průlivu sabotována.

Americké národní bezpečnostní agentury v pondělí uvedly, že za útoky možná stojí zástupci sympatizující s Íránem nebo přímo pracující pro něj.

Írán tato tvrzení odmítl a íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif v úterý uvedl, že „extremističtí jednotlivci“ ve vládě USA provádějí nebezpečnou politiku a podněcují ve Washingtonu směrem k sankcím slovní válku.

15.05.2019 05:37 Daniel Žingor175Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova