Praha Jeruzalém

Hamas děkuje Jeremymu Corbynovi za jeho poselství solidarity ke „Dni pohromy (Nakba Day)“ pořádaném v Londýně.

Autor: Elad Benari, 17.5.2019 6:05

Teroristická skupina Hamas ve čtvrtek poděkovala britskému vůdci Strany práce Jeremymu Corbynovi za jeho poselství solidarity na propalestinském shromáždění v Londýně, informují The Telegraph.

„S velkým respektem a uznáním jsme obdrželi zprávu o solidaritě, kterou vyjádřil vůdce britské Strany práce Jeremy Corbyn účastníkům masového shromáždění, které se konalo v centru Londýna,“ uvádí Hamas ve svém prohlášení.

Zpráva přichází po víkendovém shromáždění v Londýně k připomínce „Nakba Day“, jak Arabové označují to, co považují za „katastrofu“ – tedy založení Státu Izrael.

Corbyn na akci sice nevystoupil, ale poslal shromážděným poselství, v němž vyzval britskou vládu, aby odsoudila zabíjení demonstrantů v Gaze a zmrazila prodej zbraní Izraeli.

Slíbil také, že pokud se stane premiérem, uzná „Palestinu“ jako stát.

Hamas, podle The Telegraph, Corbyna pochválil za to, že zaujal „vyspělou morální a politickou pozici hodnou chvály a vděčnosti“.

Corbynova Labouristická strana byla v posledních letech zapletena do řady sporů ohledně antisemitismu. Desítkám členů bylo kvůli jejich antisemitským výrokům pozastaveno členství.

Corbyn sám je ze strany vedoucích představitelů britské židovské komunity obviňován z antisemitských názorů. Byl také kritizován za to, že nazval Hamas a Hizballáh svými „přáteli“ a za to, že otevřeně odmítl odsoudit tyto dvě teroristické organizace a to navzdory tomu, že k tomu byl místními židovskými skupinami vyzván.

Corbynův mluvčí ve čtvrtek pro The Telegraph řekl, že „Jeremy Corbyn dlouhodobě a zásadově prosazuje solidaritu s palestinským lidem – a to je správná věc.“ Izraelské ministerstvo zahraničí to odmítlo komentovat.

17.05.2019 06:40 Daniel Žingor183Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova