Praha Jeruzalém

Polský premiér Mateusz Morawiecki dal jasně najevo, že je proti placení restitucí Židům přeživším Druhou světovou válku.

Autor: Michal Levy, 20.5.2019 2:00

Polský premiér Mateusz Morawiecki v neděli řekl, že je proti placení restitucí Židům přeživším Druhou světovou válku.

„Pokud bychom se dostali do situace, kdy bude Polsko platit náhrady za Druhou světovou válku, bylo by to vítězstvím Hitlera. Dokud bude naše strana u moci, tak se to nestane,“ řekl, podle Channel 13 News, Morawiecki na sjezdu své strany v Lodži.

Minulý týden Polsko zrušilo návštěvu izraelské delegace, jejímž záměrem bylo nastolit otázku restituce židovských nemovitostí zabavených během holocaustu.

Polské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení o svém rozhodnutí oznámilo, že „se Polsko rozhodlo zrušit návštěvu izraelských představitelů poté, co izraelská strana na poslední chvíli změnila složení své delegace, což naznačilo, že by jednání primárně směřovala k otázkám souvisejícím s restitucemi majetku.“

Tento krok přišel pár dnů poté, co se ve Varšavě shromáždilo několik tisíc nacionalistů, aby protestovali proti americkému zákonu o navrácení židovských nemovitostí zabaveného během holocaustu, což je problém, který se vynořil před letošními parlamentními volbami.

Obavy ohledně antisemitismu v Polsku znovu ožívají.

V loňském roce schválila Varšava zákon, který znemožňoval obvinit polský národ nebo stát ze spoluviny na nacistických německých válečných zločinech.

Tento krok vyvolal protesty ze strany Izraele, který to považoval za pokus zakázat svědectví o polských zločinech proti Židům.

V reakci na to Varšava zákon pozměnila a odstranila možnost trestního postihu za jeho porušení.

20.05.2019 05:52 Daniel Žingor176Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova