Praha Jeruzalém

Soud nařídil navrhovatelům, aby zaplatili náhradu škody a řekl, že neměli právo podávat petici jménem muslimských obyvatel Starého města.

Od: Arutz Sheva, 19.5.2019 14:52

Soudci Nejvyššího soudu Noam Solberg, Yael Vilner a Ofer Grosskopf v neděli odmítli petici podanou sdružením Ir Amim a řadou akademiků a židovských intelektuálů proti březnovému pochodu Jeruzalémem – Dne vlajek.

Výjimečně se soudci také rozhodli požadovat, aby navrhovatelé zaplatili respondentům 10 000 NIS, ty mají být rozděleny mezi policii, obec Jeruzalém a organizaci „Am Kalavi“, která akci již léta pořádá.

V rozsudku soudci uvedli, že petici je možné zamítnout, aniž by se vůbec museli zabývat argumenty navrhovatelů, protože jim chybí zplnomocnění.

„Dohadovali jsme se ohledně práva navrhovatelů organizovat tuto petici a tvrzení, že byly Dnem vlajek poškozeny desítky tisíc obyvatel muslimské čtvrti Starého města. Nicméně nikdo z nich nepovažoval za vhodné sám tuto petici podat. Stěžovatelé, kteří sledují svůj vlastní prospěch, tak učinili místo nich. Advokát navrhovatelů tvrdil, že muslimové ve Starém městě se petice obávají. Je těžké tento argument přijmout, když dnes a denně slyšíme o peticích občanů Starého města,“ řekl předsedající soudce Solberg.

Později se soudci vyjádřili, že i samotná podstata petice by měla být rovněž zamítnuta a to s ohledem na skutečnost, že policie se na tuto událost řádně připravuje a vyjadřuje svůj názor na všechny důsledky z ní vyplývající.

„Stav, ve kterém se akce aktuálně nachází, řádně vyvažuje svobodu projevu a práva těch, kteří na Dni vlajek pochodují na jedné straně, a veřejné a soukromé zájmy obyvatel Starého města na straně druhé,“ řekl Solberg.

Podle něj se „policie na Den vlajek pečlivě připravuje nasazením velkého počtu svých jednotek, aby udržela veřejný pořádek, bezpečnost a ochránila pochodující a to tak, aby to nenarušilo život obyvatel muslimské čtvrti“.

Navrhovatelé zaplatí organizaci 10 000 NIS na úhradu právních poplatků.

Advokát Nati Rom, zastupující sdružení Am K’Lavie, které Den vlajek organizovalo, řekl: „Gratulujeme Židovskému lidu k odmítnutí petice podané krajně levicovou Ir Amim za zrušení „tance vlajek“ v Den Jeruzaléma.“

„Soud přijal naše stanovisko v celém jeho rozsahu a dokonce nařídil Ir Amim uhradit soudní výlohy. To náš přístup zcela ospravedlňuje.“

„Doufáme, že se tak i tito stěžovatelé připojí k více než 100 000 účastníkům našeho pochodu,“ řekl Rom, který sdružení společně s advokátem Hillelem Barakem zastupoval.

20.05.2019 06:58 Daniel Žingor179Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova