Praha Jeruzalém

Vypadá, že Netanjahu nebude neschopen přesvědčit Avigdora Libermana, aby vytvořil pravicovou koalici s haredi stranami a to připravuje v nadcházejících měsících půdu pro nové volby.

Od: World Israel News a JNS / Izrael Hayom, 26. května 2019

Při formování finální podoby nové izraelské vlády vypadá, že premiér Benjamin Netanjahu nebude schopen dosáhnout konsenzu s koalicí Avigdora Libermana Yisrael Beytenu.

Hlavními body sváru jsou podle mnoha vyjádření návrh Zákona o branné povinnosti haredi komunity a Ministerstvo spravedlnosti, které by pro Netanjahua udrželo imunitu v několika probíhajících případech korupce.

Netanjahu a Liberman se ve středu večer sešli a ti, kteří byli jednání přítomni, údajně odešli s dojmem, že se Liberman rozhodl neúčastnit koalice (i když to nebyl ochoten napřímo říct) a spokojil se s vyhlídkou na nové volby.

Aby bylo možné vyvolat předčasné volby, musel by být schválen návrh zákona, který by rozpustil Knesset, což by zabránilo prezidentu Reuvenu Rivlinovi v tom, aby pověřil zformováním koalice někoho jiného než Netanjahua. Hlasování o tomto návrhu zákona by se mohlo uskutečnit už v pondělí, přičemž Arutz 7 oznámily, že Netanjahuova strana Likud svolala své poslance do Knessetu na pondělí na 16:00.

V neděli večer Netanjahu uspořádal další mimořádné setkání, aby se pokusil prosadit koaliční smlouvu, nicméně podle Times of Israel na ní Liberman zřetelně chyběl.

Pokud návrh zákona o rozpuštění Knessetu projde, budou se volby konat 90 dní od rozpuštění, což by se stalo oficiálně ve středu, kdy uplyne lhůta pro vytvoření nové koalice.

27.05.2019 06:19 Daniel Žingor99Zdroj: World Israel News

Klíčová slova