Praha Jeruzalém

TEL AVIV – v sobotu večer v Tel Avivu demonstrovaly tisíce lidí proti snahám o urychlení legislativy, která by udělila premiéru Benjaminu Netanjahuovi imunitu před trestním stíháním v obviněních v jeho korupčních kauzách.

Od: DPA/TNS, neděle, 26. května 2019 14:35

Protest vedly opoziční strany Modrá a bílá, Strana práce a Meretz, ve spolupráci se skupinami občanských práv pod hesly „obrany demokracie“.

„Nenecháme Netanjahua dostat Izrael do hlubin nebezpečných právních předpisů tureckého stylu, ve kterých je vládce nad zákonem,“ napsali organizátoři na sociálních médiích.

Začátkem týdne předložil člen pravicové strany Likud premiéra Netanyhaua návrhy zákonů, jejichž cílem je poskytnout Netanjahuovi imunitu před trestním stíháním.

Podle mediálních zpráv se Netanjahu také snaží schválit zákon, který by umožnil parlamentu přehlasovat rozhodnutí učiněná Nejvyšším soudem.

Netanjahu byl pověřen sestavením vlády po svém vítězství ve všeobecných volbách 9. dubna. Zdá se, že s vytvořením koalice bojuje – konečný termín 29. května je tu a minulý týden obvinil své potenciální partnery z nereálných požadavků.

Generální prokurátor Avichai Mandelblit na konci února řekl, že má v úmyslu vznést obvinění proti Netanjahuovi za úplatky, podvody a porušování důvěry. Netanjahu všechna tvrzení proti sobě popírá.

27.05.2019 07:11 Daniel Žingor130Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova