Praha Jeruzalém

V odplatě za raketovou palbu na Izrael provedla IDF letecký úder v Sýrii.

Autor: Ben Ariel, 2.6.2019 5:38

V noci na neděli, v reakci na odpálení dvou raket ze syrského území na Hermon na severu Golanských výšin v sobotu večer, zaútočila IDF na několik vojenských cílů v Sýrii, řekl mluvčí IDF.

Jedna z raket vypálených ze Sýrie dopadla na izraelské území, říká prohlášení.

Podle tohoto prohlášení izraelská letadla a helikoptéry zaútočily na řadu vojenských cílů patřících syrské armádě, včetně dvou dělostřeleckých baterií, řady pozorovacích a zpravodajských stanovišť na Golanských výšinách a protivzdušné obrany SA-2.

Během útoku byl po syrské protiletadlové palbě spuštěn systém protivzdušné obrany IDF. Na izraelském území nebyly zaznamenány žádné výbuchy.

„IDF považuje syrský režim za zodpovědný za jakékoli útoky proti Izraeli ze syrského území a bude jednat agresivně proti jakýmkoli aktivitám z tohoto území. IDF bude i nadále chránit bezpečnost izraelských občanů a své území“ uvedla tisková mluvčí IDF.

Syrský vojenský zdroj citovaný syrskou tiskovou agenturou uvedl, že při izraelském leteckém útoku byli zabiti tři vojáci a sedm jich bylo zraněno.

Sýrie dříve informovala, že její systémy protivzdušné obrany byly aktivovány proti „cílům nepřátel“ nad jižním Damaškem.

Bylo také hlášeno, že v této oblasti byly slyšet výbuchy.

Syrská organizace pro lidská práva, což je syrská opoziční organizace se sídlem v Británii, uvedla, že „Izrael zaútočil na koncentraci sil Hizballáhu a Íránu na předměstí Damašku.“

V sobotu večer byly ze Sýrie na horu Hermon odpáleny dva projektily. Nebyla hlášena žádná zranění.

IDF incident ještě vyšetřuje, ale věří, že rakety byly na Izrael odpáleny úmyslně, protože na syrské straně hranice neprobíhaly žádné boje.

Zpočátku se předpokládalo, že jedna z raket explodovala na izraelském území, zatímco druhá ještě v Sýrii. Později bylo potvrzeno, že obě explodovaly ve vojenské zóně IDF poblíž hory Hermon.

V pondělí IDF potvrdila, že po útoku na izraelské letadlo zahájila letecký úder zaměřený na odpalovač syrských raket. Raketa letadlo nezasáhla a dopadla v Sýrii.

02.06.2019 06:58 Daniel Žingor175Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News