Praha Jeruzalém

Po rozhodnutí jít do nových předčasných voleb naříká Trump, že je „zmatený“ politickou situací v Izraeli.

Autor: Elad Benari, 3.6.2019 5:02

V návaznosti na to, že se rozpouští Knesset a Izrael se chystá jít do nových předčasných voleb, když premiér Benjamin Netanjahu nedokázal vytvořit novou vládní koalici, vyzval v neděli americký prezident Donald Trump Izrael, aby „jednal společně“

Před cestou do Evropy řekl Trump podle Associated Press novinářům, že politická situace v Izraeli je „naprosto zmatená“.

„Bibi byl zvolen a teď má projít celý ten proces znovu? No z toho nejsme nadšeni,“ dodal Trump.

Jeho vyjádření přicházejí uprostřed spekulací, že USA možná budou muset odložit zveřejnění svého mírového plánu pro Izrael a palestinské Araby.

Trumpova administrativa dosud neprozveřejnila obsah svého mírového plánu, ale plánuje odhalit jeho ekonomickou část na konferenci, která se bude konat 25. a 26. června v Bahrajnu.

Ve svých vyjádřeních z neděle Trump řekl, že jeho ministr zahraničí Mike Pompeo může mít pravdu při posuzování toho, že se mírový plán nemůže nikam posunout. Washington Post tehdy citovaly Pompea, když řekl skupině židovských představitelů v New Yorku, že dlouho odkládaný plán nemusí „získat směr“.

„Myslím, že máme dobrou šanci, ale uvidíme, jak to dopadne,“ řekl.

Minulý týden řekl Trump, že ho mrzí, když vidí, že Izrael musí jít do nových voleb.

„Co se stalo v Izraeli je úplně špatně,“ řekl Trump novinářům na Jižním trávníku Bílého domu. „Vypadalo to na totální vítězství Netanjahua,“ řekl, když chválil izraelského vůdce jako „skvělého chlapa“.

03.06.2019 06:54 Daniel Žingor166Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova