Praha Jeruzalém

Mluvčí Knessetu vyzval k tvrdému zásahu proti arabským vzbouřencům, kteří se snaží znemožnit vstup Židům na Chrámovou horu.

Autor: Nitsan Keidar, 3.6.2019 18:05

Předseda Knessetu Yuli Edelstein (Likud) odsoudil arabské výtržníky na Chrámové hoře a vyzval izraelskou vládu, aby ukončila arabské snahy zastrašit Židy, kteří se pokoušejí navštívit svatá místa v Jeruzalémě.

„Tato generace již nebude tolerovat situaci, kdy na Chrámové hoře a zejména na Chrámové hoře mohou muslimští výtržníci dělat, co se jim zlíbí, ale Židé, kteří ji chtějí prostě jen navštívit, jsou ohrožováni,“ řekl Edelstein na výročním zasedání Knessetu ke znovusjednocení Jeruzaléma.

„Je to nelogický, nemorální, nedemokratický a ne-židovský stav. Tento stav se musí změnit.“

V neděli při 52. výročí znovusjednocení Jeruzaléma se stovky arabských výtržníků střetly s izraelskou policií – házeli kamení, boty a židle na izraelskou bezpečnostní službu na Chrámové hoře.

Aby nepokoje rozehnala, použila pořádková policie prostředky k rozehnání davu, včetně slzného plynu.

Ještě před tím, v neděli, velitelství Chrámové hory oznámilo, že v neděli ráno v Den Jeruzaléma, vystoupilo na Chrámovou horu 1162 Židů.

„Dnes jsme psali historii, je to den, kdy teror neporazil izraelskou suverenitu. Dnes můžeme s jistotou říct, že se Chrámová hora řídí pouze rozhodnutími státu Izrael. Chrámová Hora je v našich rukou!“ uvádí prohlášení.

Izraelská policie nejprve oznámila, že Chrámová hora bude v Den Jeruzaléma pro Židy uzavřena. Odkazovala se při tom na „bezpečnostní důvody“, později ale toto své rozhodnutí změnila a zpřístupnila ji i židovským návštěvníkům.

Chrámová hora je od roku 1967 pod izraelskou kontrolou, nicméně je spravována jordánskou Waqf, což je muslimská samospráva, která přísně omezuje vstup na horu nemuslimským návštěvníkům a zakazuje tu modlitby nemuslimů.

04.06.2019 04:58 Daniel Žingor593Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova