Praha Jeruzalém

Podruhé v týdnu strhal předseda PA mírový plán USA.

Autor: Elad Benari, 6.6.2019 6:08

Ve středu předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás podruhé během týdne vyjádřil svou naději, že mírový plán USA, zvaný „Dohoda století“, skončí v pekle.

„Doufám, že příští Eid al-Fitr už bude naším svědkem, nás Palestinců, kteří osvobodí svou zem od izraelské okupace, založí nezávislý stát s východním Jeruzalémem jako hlavním městem a překonají spiknutí proti naší palestinské věci, včetně Dohody století, která skončí v pekle,“ uvedl Abbás podle oficiální tiskové agentury PA Wafa.

Abbás učinil toto prohlášení na svátek Eid al-Fitr, když navštívil a položil věnec na hrob bývalého předsedy PA Jásira Arafata. Eid al-Fitr znamená konec půstu měsíce ramadánu.

Předseda PA se podobně vyjádřil už minulý týden, když řekl, že ten, kdo chce řešit palestinskou otázku, musí začít s řešením jejího politického aspektu, „a nepokoušet se prodávat iluze miliard dolarů“.

„Dohoda staletí“ nebo spíš dohoda hanby skončí v pekle a ekonomický projekt, na kterém pracují na příští měsíc, tam skončí také … řekli jsme, že se této schůzky nezúčastníme a její výsledky nepřijmeme, protože se nám pouze snaží prodat iluze, které k ničemu nepovedou,“ zdůraznil předseda PA.

Abbás se odvolával na ekonomický workshop „Mírem k prosperitě“, který se bude konat 25. a 26. června v Bahrajnu. Vedoucí představitelé Bílého domu minulý týden uvedli, že Trumpova administrativa plánuje zveřejnit ekonomickou složku svého nadcházejícího mírového plánu na Blízkém východě během tohoto setkání.

PA okamžitě ústy svého „ministra informací“ Nabila Abú Rudeina oznámila, že bude tuto hospodářskou konferenci bojkotovat. Ten řekl, že konference bude bezvýznamným setkáním a součástí nesmyslného plánu.

PA také odmítla americký mírový plán dříve, než byl zveřejněn a tvrdí, že je zaujatý ve prospěch Izraele.

06.06.2019 06:16 Daniel Žingor174Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova