Praha Jeruzalém

Velvyslanec USA David Friedman podpořil právo Izraele anektovat minimálně „některé části“ Judeje a Samaří.

Od: AFP, Arutz Sheva, 9.6.2019 21:21

Americký velvyslanec v Izraeli David Friedman řekl, že Izrael má právo anektovat alespoň „některé části“ Judeje a Samaří.

V rozhovoru pro sobotní New York Times Friedman uvedl, že určitý stupeň anexe v Judeji a Samaří by byl legitimní.

„Za určitých okolností myslím, má Izrael právo zachovat si některé, pravděpodobně ne všechny, části Západního břehu,“ řekl. Neřekl, jaký by byl postoj americké vlády, kdyby Izrael takový krok udělal.

Zřízení státu Palestinské samosprávy (PA) v oblastech, které Izrael v dobách Šestidenní války v roce 1967 dobyl, bylo středem zájmu všech minulých mírových plánů na Blízkém východě.

Přestože se koncem tohoto měsíce v Bahrajnu uskuteční konference o ekonomických aspektech mírového plánu Trumpovy administrativy, pro jeho celkové zveřejnění doposud nebylo stanoveno žádné pevné datum.

Dosavadní veřejné komentáře zainteresovaných představitelů ovšem naznačují, že se tento plán bude silně opírat o masivní finanční podporu pro ekonomiku PA, která je z velké části financována arabskými státy Perského zálivu, výměnou za ústupky v oblastech území a státnosti.

„Absolutně poslední věc, kterou svět potřebuje, je neúspěšný palestinský stát mezi Izraelem a Jordánskem,“ řekl Friedman v rozhovoru pro Times.

„Možná to nevezmou, možná to nenaplní jejich minimální požadavky.“

„Spoléháme na to, že správný plán ve správný čas, získá časem správnou reakci.“

Friedman, trvalý zastánce Izraele, Times řekl, že je Trumpův plán zaměřen na zlepšení kvality života palestinských Arabů, ale bude příliš krátký na „trvalé řešení konfliktu“.

Řekl, že nevěří, že by plán odstartoval palestinské arabské násilí.

Řekl však, že Spojené státy budou úzce spolupracovat se svým arabským spojencem Jordánskem, který by kvůli tomuto plánu, který je vnímaný jako příliš proizraelský, mohl čelit nepokojům ve své početné populaci palestinských „uprchlíků“.

Zveřejnění plánu bude pravděpodobně znovu zpožděno poté, co izraelský parlament vypsal na září letos už druhé předčasné parlamentní volby.

Plán je považován za příliš citlivý na to, aby byl zveřejněn v průběhu předvolební kampaně.

Během první předvolební kampaně v dubnu se izraelský premiér Benjamin Netanjahu zavázal, že anektuje židovské osady v Judeji a Samaří, což je krok, který dlouhodobě podporují téměř všichni zákonodárci v jeho alianci pravicových a náboženských stran.

Ještě před tím, v únoru, Netanjahu zákonodárcům řekl, že s Washingtonem probírá plán, v němž by osady anektoval.

Vedoucí představitel PA Saeb Erekat v té době řekl, že takový krok by znamenal „americkou spoluvinu na izraelských koloniálních plánech“.

Když se následně párkrát ve veřejném prostoru projevila nejednota mezi jeho blízkými spojenci, Bílý dům rozhodně odmítal diskuse na toto téma.

10.06.2019 05:29 Daniel Žingor100Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova