Praha Jeruzalém

Belgičtí státní zástupci upustili od trestního stíhání v případu proti majiteli kavárny, který vítal psy, ale nikoli Židy.

Autor: Cnaan Liphshiz, JTA, 9.6.2019 22:25

Prokurátoři v Belgii upustili od trestního stíhání proti majiteli turecké kavárny, který si na vstupu umístil značku zákazu vstupu Židům.

Kavárna ve městě Saint-Nicolas si na vstupu umístila značku, že jsou tu psi vítáni „ale Židé nejsou.“

Noviny La Dernière Heure v pátek informovaly, že prokuratura v Liege upustila od trestního stíhání z roku 2014 proti majiteli, který nebyl ve zprávě uveden.

Joel Rubinfeld, prezident belgické ligy proti antisemitismu, řekl, že je „znechucený a hluboce zklamaný“ rozhodnutím, které mluvčí prokuratury novinářům potvrdil, ale odmítl ho vysvětlit.

Znamení vyvolalo protesty na mezinárodní úrovni i v samotné Belgii, kde islamista pár týdnů před tím zabil v Židovském muzeu v Bruselu čtyři lidi.

Turecký text této značky zní: „Psi jsou v tomto zařízení povoleni, ale Židé za žádných okolností.“ Francouzský text nahrazuje slovo „Židé“ slovem „sionisté“.

Ve výloze byla také v době, kdy Izrael bojoval proti Hamasu v Gaze vyvěšena vlajka Palestinské samosprávy a izraelská vlajka přeškrtnutá červeným „X“ a ovinutá arabskou šálou.

Když se ta značka v kavárně objevila, poslal tam starosta Saint-Nicolas Jacques Heleven policii. Řekl, že je takový antisemitismus „nepřijatelný“.

Rubinfeld však pro La Dernière Heure řekl, že uzavření případu ukazuje, že „boj proti rasismu, včetně antisemitismu, zůstává na úrovni rétoriky“.

10.06.2019 06:32 Daniel Žingor138Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova