Praha Jeruzalém

V odplatě za raketový útok na Sderot zaútočily letouny IDF na řadu cílů v Gaze.

Autor: Elad Benari, 14.6.2019 3:52

Mluvčí IDF prohlásil, že letouny IDF zaútočily v noci na pátek na řadu teroristických cílů v Gaze, včetně teroristické infrastruktury vojenských složek a námořních sil Hamasu.

Útok byl uskutečněn v odvetě za raketovou palbu z Gazy na jižní Izrael ve čtvrtek večer.

„IDF bude i nadále jednat proti pokusům zasáhnout izraelské civilisty a činí teroristickou organizaci Hamas zodpovědnou za všechno, co se děje uvnitř a poblíž pásma Gazy,“ uvedl ve svém prohlášení tiskový mluvčí IDF.

Raketa, která byla z Gazy ve čtvrtek večer odpálena, zasáhla budovu Hesder ješivy ve městě Sderot.

Nikdo nebyl zraněn, ale budova byla poškozena.

Předseda Modré a bílé Benny Gantz na raketový útok reagoval a řekl: „Když řešíte rybáře a transfer peněz z Kataru, nemůžete neřešit krizi v pásmu Gazy a výsledek vidíte. Takže co my uděláme jinak? Nejprve zaútočíme na jejich klíčovou sílu a zaměříme se na ustřední postavy Hamasu.“

„Následně využijeme vzniklého klidu pro diplomatickou iniciativu s ekonomickými pákami – projekty na odsolování vody a projekty v oblasti elektřiny a zaměstnávání tisíců pracovníků a dělníků v oblasti high-tech v Izraeli a Ramalláhu, kteří budou závislí na dodržení klidu. Potom skrze mezinárodní zprostředkovatele iniciujeme příměří a nedovolíme Hamasu, aby diktoval jeho podmínky. Jsme povinni udělat vše pro to, abychom obnovili pořádek, vrátili iniciativu do našich rukou a zajistili obyvatelům západního Negevu klid,“ dodal bývalý náčelník generálního štábu.

Předseda Židovského domova rabi Rafi Peretz prohlásil: „Zatímco v klimatizovaných saloncích diskutují „dohodu století“, naše děti se ve Sderotu a blízkosti Gazy ve strachu utíkají schovávat do krytů. Jsme povinni tento vzorec obrátit a přenést strach na druhou stranu, na hlavy vrahů Hamasu, kteří doposud narušují naše životy, aniž by se z toho zodpovídali.“

14.06.2019 06:21 Daniel Žingor202Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova