Praha Jeruzalém

Hamas prohlašuje, že převod peněz z Kataru zahájil druhou etapu příměří – navzdory nárůstu vypuštěných zápalných balónů.

Autor: Nitzan Kedar, 17.6.2019 14:50

Hamas v pondělí prohlásil, že začala druhá etapa „dohody“ s Izraelem.

Druhá etapa podle Hamásu zahrnuje převod peněz z Kataru do Gazy, jakož i zlepšení infrastruktury Gazy a rozšíření obchodu.

Izrael na oznámení Hamasu nijak nereagoval, ale teroristé z Gazy navýšili počet zápalných a výbušných balónů vypuštěných na izraelské území.

Jen v samotné pondělí, zápalné balóny zažehly množství požárů v oblasti Eshkol.

Nikdo nebyl zraněn.

Mluvčí Hamasu v Gaze ignoroval zodpovědnost teroristické skupiny za toto dění a mluvil pouze o tom, co Izrael slíbil výměnou za zastavení teroristických aktivit: pohraničních nepokojů, raketových útoků a útoků zápalnými a výbušnými balóny.

Podle mluvčího, druhá etapa „dohody“ začala v neděli, poté, co byly do Gazy předány katarské peníze ve výši 25 milionů dolarů.

Předpokládalo se, že finanční prostředky budou v Gaze rozděleny do více než 100 000 rodin, ale bezpečnostní zdroj připustil, že jelikož Izrael nemá žádnou kontrolu nad tím, jak jsou peníze distribuovány, je možné, že si Hamas vezme část peněz sám pro sebe.

V následujících dnech bude egyptská zpravodajská delegace diskutovat s Gazou a Izraelem, aby se pokusila ukončit veškerý teror pocházející z Gazy, kdy by druhou částí dohody měla být izraelská pomoc Gaze. Egypťané si jsou vědomi skutečnosti, že jakékoli zhoršení bezpečnosti na hranicích s Gazou donutí Izrael jednat vojensky, což by zničilo rok a půl trvající úsilí o zprostředkování diplomatického řešení této situace.

18.06.2019 05:20 Daniel Žingor155Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova