Praha Jeruzalém

Írán říká, že odhalil velkou kybernetickou špionážní síť údajně provozovanou CIA a zatkl několik amerických špionů.

Autor: Elad Benari, 18.6.2019 5:16

Írán v pondělí prohlásil, že odhalil velkou kybernetickou špionážní síť, kterou údajně provozovala americká centrální zpravodajská agentura (CIA), a dodal, že v důsledku této akce bylo v různých zemích zatčeno několik amerických špionů, informovaly Reuters.

Tajemník íránské Nejvyšší národní rady bezpečnosti Ali Shamkhani podle této zprávy uvedl, že „jedna z nejsložitějších sítí CIA sloužící pro kybernetickou špionáž, která hrála v operacích CIA v různých zemích důležitou roli, byla iránskými zpravodajskými agenturami odhalena a „demontována“.“

„Sdíleli jsme informace o odhalené síti s našimi spojenci a to vedlo, na více místech, k identifikaci a zatčení agentů CIA,“ dodal pro státní rozhlas IRIB.

Šamkhani neuvedl, kolik agentů CIA a v jakých zemích mělo být zatčeno.

Řekl také, aniž by to nějak blíž specifikoval, že některé informace o případu už byly zveřejněny Spojenými státy, takže by nyní Írán mohl tyto informace také zveřejnit v zájmu veřejného povědomí.

Zpráva přichází uprostřed zvýšeného napětí mezi USA a Íránem, rok poté, co americký prezident Donald Trump odstoupil od jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015 a uvalil na Islámskou republiku několik kol ochromujících sankcí.

Napětí mezi oběma zeměmi se vystupňovalo poté, co Washington na Blízký východ vyslal své námořnictvo, aby projevil sílu proti tomu, co američtí představitelé tvrdí, že jsou íránské hrozby pro jejich vojáky a zájmy v regionu.

Írán pravidelně hlásí, že zatkl špiony, někdy je odsuzuje k smrti. V roce 2016 Islámská republika zatkla pro podezření ze špionáže člena vyjednávacího týmu, který dosáhl jaderné dohody se světovými mocnostmi.

V červnu 2012 Írán prohlásil, že odhalil a rozbil teroristickou a sabotážní síť v jižním městě Shirazu, která údajně plánovala bombové útoky a pokusy o atentáty během íránských prezidentských voleb.

Po roce 2011 musel Írán významně posílit své kybernetické obranné zpravodajství – tehdy jim počítačový virus Stuxnet zničil tisíce odstředivek zapojených do jejich jaderného programu.

Ačkoli Izrael nikdy nepřiznal, že by za tím stál, obecně se předpokládá, že Stuxnet vyvinuli Američané a Izraelci. Zprávy z roku 2012 uvádí, že útok viru Stuxnet na Írán nařídil tehdejší americký prezident Barack Obama.

18.06.2019 06:10 Daniel Žingor104Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova