Praha Jeruzalém

Poté, co sestřelil americký dron, Írán prohlašuje, že je „připraven na válku“.

Autor: Gary Willig, 20.6.2019 17:57

Krátce poté, co Írán sestřelil americký dron nad Hormuzským průlivem, uvedl americký prezident Donald Trump, že Írán „udělal velmi velkou chybu“.

„Írán udělal velmi velkou chybu!“ tweetoval Trump

Írán tvrdil, že dron narušil jejich vzdušný prostor. USA však uvedly, že byl sestřelen v mezinárodním vzdušném prostoru.

Velitel íránských Revolučních gard generálmajor Hossein Salami poté, co sestřelili dron varoval, že je Írán „připraven“ na válku, uvedla CNN.

„Sestřelení amerického dronu je otevřeným, jasným a kategorickým poselstvím, kterým je: obránci hranic Íránu se rozhodně vypořádají s jakoukoli zahraniční agresí,“ řekl Salami. „Takhto jedná íránský národ se svými nepřáteli.“

Salami dodal, že Írán „nechce válčit s žádnou zemí, ale jsme na válku zcela a naprosto připraveni“.

Sestřelení amerického dronu přichází uprostřed zvýšeného napětí mezi Islámskou republikou a USA. Ještě před tím Pentagon uvedl, že nasazení 1 000 dalších vojáků na Blízký východ, oznámené počátkem tohoto týdne, bude zahrnovat jednotku s raketami Patriot, posádková a bezposádková průzkumná letadla a „další odstrašující schopnosti“.

„Spojené státy nevyhledávají konflikt s Íránem, ale jsme na místě a připraveni bránit americké síly a zájmy v regionu,“ uvedla ve svém prohlášení mluvčí Pentagonu.

Nasazení nových sil USA Pentagon oznámil po útocích na dva tankery proplouvající Ománským zálivem minulý týden.

Americký prezident Donald Trump řekl, že tento dvojitý útok má „odshora dolů“ íránský rukopis, což vyvolalo vehementní popření ze strany Teheránu.

Stejně tak americký ministr zahraničí Mike Pompeo z útoků v Ománském zálivu obvinil Írán. Mluvčí íránského parlamentu mezitím naznačil, že by za útoky tankery mohl být Washington, aby tak na Teherán vyvinul větší tlak.

21.06.2019 05:44 Daniel Žingor144Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova