Praha Jeruzalém

PA je zodpovědná za škody způsobené terorismem za Druhé intifády ve výši až 1 miliardy šekelů.

Od: World Israel News, 8. července 2019

V pondělí rozhodl Okresní soud v Jeruzalémě, že Palestinská samospráva (PA) odpovídá za civilní škody způsobené teroristickými útoky během Druhé intifády.

Rozsudek vysoudila izraelská organizace Shurat Hadin, ta chrání Izrael a Židy prostřednictvím právních nástrojů po celém světě. V tomto případě zastupovala rodiny osmi obětí teroru Druhé intifády. Rozhodnutí by mohlo donutit PA ke kompenzacím těmto rodinám ve výši až jedné miliardy šekelů (279 milionů dolarů).

Přesná částka, která má být vyplacena, ještě nebyla stanovena, řekla pro World Israel News mluvčí Shurat Hadin. „Požadujeme jednu miliardu šekelů,“ řekla a dodala, že rozhodnutí se očekává do jednoho měsíce.

Advokátka Nitsana Darshan-Leitnerová, která Shurat Hadin zastupuje, řekla, že je rozhodnutí soudu „historickým vítězstvím“ pro oběti palestinského teroru v Izraeli.

„Soud určil, že je Palestinská samospráva zodpovědná i za útoky, které neuskutečnili přímo jejich zaměstnanci a agenti… to dokazuje, že Druhá intifada byla plánovaná válka proti izraelským občanům,“ řekla.

Druhá intifáda (2000-2005) byla obdobím organizovaného násilí podníceného PA a následně pak vedená hlavním velitelem OOP Jasirem Arafatem.

Na žádost Darshan-Leitnerové zastavil soud Jeruzalémské pozemky dříve vlastněné Arafatem. Odůvodnění zní, že by bylo obtížné dobrat se Arafatova majetku v případě, že by soud rozhodl ve prospěch obžaloby.

„Jásir Arafat byl otcem moderního terorismu a je zodpovědný za vraždy tisíců nevinných mužů, žen a dětí,“ řekla Darshan-Leitnerová před soudem.

„Tento krok přibližuje oběti a jejich rodiny dosažení spravedlnosti. Nedovolíme situaci, kdy by Arafat mohl vlastnit pozemky v ​​srdci Jeruzaléma, aniž by svým obětem nahradil škody.“

09.07.2019 04:32 Daniel Žingor167Zdroj: World Israel News

Klíčová slova