Praha Jeruzalém

Vůdce Hizballáhu říká, že jeho skupina může zasáhnout „místa jižně od Haify“, ale vylučuje válku s Izraelem kvůli své „odstrašující síle“.

Autor: Elad Benari, Kanada, 12.7.2019 21:53

Vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh se v pátek chlubil tím, že je nyní v dosahu raket, původně libanonské teroristické organizace, celý Izrael.

Řekl to v rozhovoru pro televizi Al-Manar u příležitosti 13. výročí Druhé libanonské války.

„Máme větší počet raket a máme přesné rakety, které jsme v roce 2006 neměli. Máme také velkou a mocnou sílu UAV,“ prohlásil Nasrallah.

Během rozhovoru Nasralláh vytáhl mapu a vysvětlil dosah raket Hizballáhu.

„Jednou jsme řekli, že bychom mohli zasáhnout cíle jižně od Haify. Dnes můžeme říci, že pokud by Izrael měl i místa jižně od Eilatu, i ty bychom mohli zasáhnout. Celý Izrael je v dosahu našich raket,“ řekl.

„Navzdory sankcím je náš odpor silnější než kdy jindy, naše možnosti se za posledních 13 let výrazně zlepšily a Izraelci to potvrdili,“ pokračoval Nasrallah.

Odmítl možnost války s Izraelem v blízké budoucnosti kvůli tomu, co nazval svou „odstrašující silou“, a dále vyhrožoval, že: „Jakákoli budoucí válka bude pro Izrael větší než ta v roce 2006 a přivede ho na pokraj zániku.“

Nasralláh také odmítl Trumpovu „dohodu století“, jako řešení konfliktu mezi Izraelem a palestinskými Araby a řekl, že je tento návrh odsouzen k neúspěchu.

„Posledním dechem této dohody bylo, když Trump uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Neexistuje jediný Palestinec, který by souhlasil s dohodou, v níž budou křesťanská a muslimská svatá místa Jeruzaléma převedena na Izrael,“ řekl.

14.07.2019 05:26 Daniel Žingor180Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova