Praha Jeruzalém

Izraelský premiér reagoval na snahy EU zachránit íránskou jadernou dohodu tím, že ji srovnal k „evropskému appeasementu“ vůči nacistickému Německu třicátých let.

Od: World Israel News a AP, 15. července 2019

V pondělí se izraelský premiér Benjamin Netanjahu srovnal evropský pokus zachránit íránskou jadernou dohodu s politikou appeasementu vůči nacistickému režimu během Druhé světové války.

Netanjahuova kritika přichází v době, kdy evropští lídři, navzdory postoji Spojených států a jejich opětovnému zavedení ochromujících ekonomických sankcí, volají Írán k udržení jaderné dohody z roku 2015.

Netanjahu vyzval některé vůdce, aby „se probudili, dokud ještě íránské jaderné rakety nedopadají na Evropu.“

Premiér je otevřeným kritikem jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi a v minulosti poukazoval na důkazy, že se Írán pokoušel vyvinout jaderné zbraně a bude tak činit i nadále.

Netanjahu říká, že Izrael učiní vše, co je v jeho silách, aby Írán jaderné zbraně nezískal.

Během pondělní návštěvy Srbska řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, že nový diplomatický impuls v posledních týdnech zastavil „přehnané reakce Íránců“ a umožnil „pokračující dialog s Američany“.

Evropské národy, v čele s Francií, se snaží deeskalovat napjetí v oblasti Perského zálivu a zachránit jadernou dohodu mezi Íránem a světovými velmocemi z roku 2015. Spojené státy se loni z této dohody jednostranně stáhly a Teherán reagoval zvýšením obohacování uranu a překonáním limitů stanovených touto dohodou.

Macron uvedl, že v úterý s íránským prezidentem Hassanem Rouhanim po návratu do Paříže promluví, stejně jako s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Britský ministr zahraničních věcí Jeremy Hunt řekl, že i když se prostor pro diplomatické řešení íránské dohody rychle uzavírá, má stále určitou naději, že bude dohoda zachráněna.

Hunt v pondělí na zasedání ministrů zahraničních věcí EU v Bruselu řekl, že je Írán stále ještě „dobrý rok“ od vývoje jaderné zbraně, což dává více času, aby se zajistilo udržení jaderné dohody.

Hunt řekl, že dohoda „ještě není mrtvá a my jsme naprosto odhodláni“ udržet region denuklearizovaný.

Mezitím francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že byla v Íránu zatčena vědecká pracovnice s dvojí francouzsko-íránskou národností.

Vyjádření ministerstva z pondělí uvádí, že Francie o Faribě Adelkhahové zjišťuje informace a zajišťuje „neprodlený“ konzulární přístup k ní.

Uvádí, že na jeho požadavky doposud nebylo pozitivně ragováno.

Dále prohlášení uvádí, že ministerstvo bylo o nedávném zmizení Adelkhahové informováno a vyžaduje informace o „situaci a podmínkách“ jejího zatčení.

Íránská státní agentura IRNA citovala mluvčího vlády Ali Rabieiho, který v neděli bez bližšího upřesnění oznámil, že byla zatčena žena s dvojím státním občanstvím.

Adelkhahová se proslavila knihou “Být v Íránu moderní,” která popisuje změny v Íránu po roce 1979, kdy proběhla Islámská revoluce.

16.07.2019 06:37 Daniel Žingor154Zdroj: World Israel News

Klíčová slova