Praha Jeruzalém

Británie si stěžuje OSN, že Írán v Perském zálivu zadržel její ropný tanker.

Autro: Ben Ariel, 21.7.2019 5:19

Británie v sobotu odsoudila íránské zadržení britského ropného tankeru pod vlajkou Spojeného království v Perském zálivu a odmítla tvrzení Teheránu, že ​​loď způsobila nehodu.

Íránské Revoluční gardy zveřejnily video ukazující její čluny plující podél tankeru Stena Impero a kde je jméno tankeru jasně viditelné. Vojáci s lyžařskými maskami a kulomety se na palubu Stena Impero spustili z helikoptéry. Stejnou taktiku použili britští královští námořníci před dvěma týdny, když se zmocnili íránského tankeru u pobřeží Gibraltaru.

Britský ministr obrany Penny Mordaunt označil incident za „nepřátelský akt“ a ministr zahraničí Jeremy Hunt řekl, že telefonicky vyjádřil svému íránskému protějšku Mohammadu Javad Zarifovi „extrémní zklamání“.

Británie si také do Londýna povolala íránského charge  d’affaires.

Mluvčí íránských Revolučních gard, generál Ramezana Šaríf, řekl, že Teherán tanker v Hormuzském průlivu zadržel navzdory „odporu a zásahu“ britské válečné lodi, která ho doprovázela. Žádnou britskou válečnou loď, ale nebylo možné na zveřejněném videu vidět.

Íránská tisková agentura Fars uvedla, že Revoluční gardy v pátek nad Stena Impero převzaly kontrolu poté, co se srazila s íránskou rybářskou lodí, jejíž tísňové volání tanker ignoroval.

V dopise Radě bezpečnosti OSN v sobotu v noci Británie uvedla, že tanker byl íránskými silami obsazen, když byl v teritoriálních vodách Ománské republiky a vykonával své zákonné právo na průplav, a že íránská akce „představuje protiprávní zásah“.

„Současné napětí je nesmírně znepokojující a naší prioritou je ho de-eskalovat. Nehledáme konfrontaci s Íránem,“ píše se v dopise. „Je však nepřijatelné a eskalaci nanejvýš vyvolávající ohrožení námořní dopravy v mezinárodně uznávaných tranzitních koridorech.“

V pátek byl Íránem také obsazen další ropný tanker Mesdar, který byl dočasně donucen změnit svou trasu. Později mu, ale bylo dovoleno v jeho cestě průlivem pokračovat.

Alžírská tisková agentura APS v sobotu uvedla, že je Mesdar vlastnělý alžírským státním ropným podnikem Sonatrach.

Páteční incident přišel dva týdny poté, co britské námořní síly v Gibraltaru zadržely íránský ropný tanker kvůli podezření, že přepravuje ropu do Sýrie, což je v rozporu se sankcemi EU.

Zadržení tankeru Írán rozzlobilo, tento krok odsoudil jako „nezákonné zadržení“ a na protest si povolal britského velvyslance.

21.07.2019 05:57 Daniel Žingor114Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova