Praha Jeruzalém

Německá kancléřka řekla, že Trumpův tweet namířený proti čtyřem demokratickým kongresmankám „podkopává sílu Ameriky“.

Autor: Nissan Tzur, 21.7.19 5:46

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek prohlásila, že stojí při demokratických kongresmankách, kterým prezident Trump navrhl, aby se vrátily tam, odkud pocházejí.

CNN uvedla, že Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně řekla, že toto (Trumpovo) vyjádření „podkopává sílu Ameriky“.

„Rozhodně se od tohoto distancuji a stojím za ženami, které byly napadeny,“ řekla s odkazem na demokratické konrasmanky Alexandrii Ocasio-Cortezovou (NY), Ilhan Omarovou (MN), Rashidu Tlaibovou (MI) a Ayanna Pressleyovou (MA).

„Síla Spojených států spočívá právě v tom, že lidé s velmi rozdílnou národností přispívají k síle amerického lidu,“ dodala Merkelová.

„Tyto (Trumpovy výroky) jsou v zásadním rozporu s mými dojmy (o USA), v které pevně věřím, a je to něco, co podkopává sílu Ameriky,“ uvedla Merkelová.

Trump v neděli tweetoval, že čtyři ženy, které přímo nejmenoval, by se měly „vrátit a pomoci napravit totálně zlomená a zločinem zničená místa, ze kterých přišli.“

O den později Trump svou kritiku znovu zopakoval a vyzval kongresmenky, aby se omluvily USA, Izraeli a „úřadu prezidenta“.

Parlament potom ve středu odhlasoval odsouzení Trumpových vyjádření jako rasistických, když se při hlasování k demokratům připojili čtyři republikáni a nezávislí poslanci.

21.07.2019 07:58 Daniel Žingor177Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova