Praha Jeruzalém

Íránský představitel se při návštěvě delegace Hamasu sešel s teroristou Salahem Al-Arurim.

Autor: Elad Benari, 22.07.2019 5:12

Kamal Kharrazi, předseda íránské strategické rady pro zahraniční vztahy, se v neděli setkal s delegací Hamasu v čele se zástupcem vůdce teroristické organizace Salahem Al-Arurim.

Během setkání Kharrazi řekl, že osvobození Palestiny a zejména pak Al-Quds (Jeruzaléma), patří k nejvyšším prioritám Íránu, uvedly The Tehran Times.

Po skončení schůzky Kharrazi novinářům řekl, že se vztahy mezi Íránem a Hamásem prohlubují.

„Politika nepřátel islámu a Palestiny v podpoře okupantského Izraele je zřejmá. Palestinci si jsou této politiky vědomi a došli k závěru, že by měli spiknutí cizinců čelit,“ uvedl Kharrazi, který v letech 1997 až 2005 působil jako íránský ministr zahraničí.

Kharrazi s odkazem na tzv. „Dohodu století“, americkou iniciativu na řešení izraelsko-arabského konfliktu, uvedl, že palestinský lid tento komplot odmítl, a že všichni muslimové jej musí odsoudit.

Je to podruhé za dva roky, kdy terorista Aruri, který je pod sankcionkcemi USA, navštívil Írán.

Během předchozí návštěvy prohlásil, že Hamas a Írán se dohodly smazat své předchozí neshody.

Zdá se, že návštěva hnutí Hamas v Íránu v roce 2017 ukončila rozkol, který začal, když Hamas odmítl podporovat syrského prezidenta Bashara Al-Assada, blízkého spojence Íránu, při povstání proti němu. Rozzlobený Írán poté údajně přestal dodávat teroristické skupině zbraně.

A rovněž se zdá, že se toto směřování obrátilo v létě roku 2017, kdy vůdce Hamasu Ismail Haniyeh poděkoval Íránu za jeho „neomezenou“ podporu brigád Al-Qassam a za jeho příspěvek k rozvoji vojenských schopností Hamasu.

23.07.2019 06:06 Daniel Žingor152Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova