Praha Jeruzalém

EU vyzývá k „okamžitému zastavení“ demolice ilegálních arabských bytových domů postavených poblíž bezpečnostního plotu.

Autor: David Rosenberg, 22.7.2019 14:45

Evropská unie formálně odsoudila demolici ilegálních arabských bytových domů v blízkosti bezpečnostní bariéry Izraele oddělující Jeruzalém od oblastí kontrolovaných Palestinskou samosprávou a požaduje, aby Izrael zastavil vymáhání příkazů k demolici.

V prohlášení vydaném v pondělí odpoledne ministerstvo zahraničních věcí Evropské unie uvedlo, že demolice podkopávají „životaschopnost dvoustátního řešení“.

„Izraelské úřady přistoupily k demolici 10 palestinských budov, obsahujících asi 70 bytů, ve Wadi al Hummus, části sousedství Sur Baher v okupovaném východním Jeruzalémě. Většina budov se nachází v oblastech A a B na Západním břehu Jordánu, kde jsou podle dohod z Osla všechny civilní záležitosti v pravomoci Palestinské samosprávy,“ uvedla EU.

„Izraelská osadnická politika, která realizuje opatření, jako jsou nucené přesuny, vystěhování, demolice a konfiskace domů, je podle mezinárodního práva nezákonná. V souladu s dlouhodobým postojem EU očekáváme, že izraelské orgány probíhající demolice okamžitě zastaví.“

„Pokračování této politiky podkopává životaschopnost dvoustátního řešení a perspektivu trvalého míru a vážně ohrožuje možnost, aby byl Jeruzalém budoucím hlavním městem obou států.“

V pondělí ráno bránil ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan (Likud) demolici nelegálních arabských bytových domů na jihovýchodním okraji Jeruzaléma s tím, že tyto domy byly postaveny příliš blízko bezpečnostní bariéry a mohly být použity jako útočiště pro teroristy.

„Demolice nelegálních a většinou neobývaných budov, které se dnes odehrávají ve Wadi al-Hummus ve vesnici Sur Baher v Jeruzalémě, byla schválena izraelským nejvyšším soudem,“ uvedl Erdan v pondělí ráno ve svém prohlášení. „Soud rozhodl, že nelegální stavba představuje vážnou bezpečnostní hrozbu a může poskytnout kryt sebevražedným atentátníkům a jiným teroristům, kteří se schovávají mezi civilním obyvatelstvem, a může ohrozit životy civilistů i bezpečnostních sil.“

„Soud také jednoznačně rozhodl, že ti, kdo stavěli domy v oblasti ochranného plotu, věděli, že byla stavba v této oblasti zakázaná a vzali zákon do svých rukou.“

Izraelské síly zabezpečily a zahájily demolici deseti z více než 100 nelegálně postavených staveb postavených v rozporu se zákazem izraelské civilní správy z roku 2011, která zakazuje výstavbu poblíž bezpečnostního plotu.

Bytové domy byly postaveny ve čtvrti Wadi al-Hummus v Sur Baher, arabské enklávě, která se nachází téměř uvnitř Jeruzaléma.

Pás země v oblasti Wadi al-Hummus, kde se nacházejí nelegální stavby, je však těsně za hranicemi města Jeruzaléma, ale na jeruzalémské straně bezpečnostního plotu.

Mluvčí premiéra Binjamina Netanjahua Ofir Gendelman v pondělí na sociálních sítích řekl, že demolice byly realizovány s ohledem na „stovky“ bezpečnostních incidentů v oblasti v loňském roce.

„V loňském roce došlo k stovkám bezpečnostních incidentů a tisícům pokusů Palestinců proniknout na naše území, některé z nich byly teroristické operace,“ tweetoval.

23.07.2019 06:39 Daniel Žingor262Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News