Praha Jeruzalém

Mahmoud Abbas říká, že PA nepřijme „diktáty“ ze strany Izraele a USA a slibuje ukončení bezpečnostní spolupráce.

Od: Arutz Sheva, 25.7.2019 21:48

V souladu s rozhodnutími ústřední rady OOP ze čtvrtečního večera oznámil předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás zastavení kooperace v souladu s předchozími dohodami podepsanými s Izraelem a zřízení výboru pro realizaci tohoto rozhodnutí.

Abbás uvedl, že PA nemůže souhlasit s tím, aby jim byly předkládány diktáty a aby byla, zejména pak v Jeruzalémě, silou nastolována nová realita. „Izraelské akty jsou nezákonné a neplatné,“ řekl.

Dodal: „Toužili jsme a stále toužíme po spravedlivém, komplexním a trvalém míru, ale to neznamená, že budeme souhlasit se stávající situací nebo se vzdávat okupaci.“

„Nikdy se nevzdáme ani nebudeme souhlasit s tím, že budeme žít pod okupací. Nebudeme vyjednávat o dohodě o století, protože ani Palestina ani Al-Quds nejsou ani na prodej ani k vyjednávání – nejedná se o obchod s nemovitostmi. Nebude žádný mír, bezpečnost ani stabilita v regionu ani ve světě, pokud nebudou plně realizována práva Palestinců,“ uvedl předseda PA.

Je třeba poznamenat, že vedení PA už dříve rozhodlo o zmrazení vztahů s Izraelem, ale to bylo podmíněno zřízením výboru pro realizaci tohoto rozhodnutí.

26.07.2019 05:37 Daniel Žingor158Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova