Praha Jeruzalém

Turecký prezident nadále kritizuje Izrael a členům své strany řekl, že jeho země bude stát proti každému, kdo podporuje Izrael.

Autor: Elad Benari, 29.7.2019 6:06

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu řekl, že jeho země bude proti každému, kdo podporuje Izrael.

Erdogan se takto vyjádřil při proslovu k vyšším provinčním představiitelům jeho vládnoucí Strany pro rozvoj a spravedlnost (AKP) v Ankaře. Citovala ho íránská Press TV.

„Kdokoli je na straně Izraele – a dejte to vědět všem – jsme proti nim,“ uvedl Erdogan.

Erdogan dodal, že Turecko bude i nadále podporovat palestinskou věc bez ohledu na úsilí, které ji má podkopat a které vyvíjí zejména příznivci izraelského režimu.

„Neschvalujeme mlčení proti státnímu teroru, který Izrael v Palestině očividně provádí,“ uvedl turecký prezident.

Jeho komentáře přišly minulý týden po demolici nelegálních palestinských arabských budov na okraji Jeruzaléma.

Bytové domy byly postaveny ve čtvrti Wadi al-Hummus v Sur Baher, arabské enklávě, která se nachází téměř přímo v Jeruzalémě.

Pás země v oblasti Wadi al-Hummus, kde se nacházely nelegální stavby, je však těsně za hranicemi města Jeruzaléma, ale přímo u bezpečnostního plotu.

Tento krok v pondělí odsoudila Evropská unie, která uvedla, že demolice podkopávají „životaschopnost dvoustátního řešení“.

Palestinská samospráva mezitím obvinila Izrael z masakru a vyzvala mezinárodní společenství, aby „okamžitě zasáhlo a ukončilo izraelskou agresi“.

Erdoganova vyjádření nejsou první, kterými kritizoval Izrael, přestože obě země v roce 2016 podepsaly komplexní dohodu o usmíření a ukončily šestiletou diplomatickou krizi následující po násilném střetu mezi izraelskými vojáky a islamistickými radikály na lodi, která se pokoušela prolomit námořní blokádu Gazy.

V minulosti turecký prezident obvinil Izrael z toho, že je „teroristickým státem“ a označil premiéra Benjamina Netanjahua za „teroristu“ – před tím během konfrontace s Hamasem zahájila IDF na hranicích s Gazou palbu na ty, kdo se ji pokoušeli překročit.

V březnu Erdogan odsoudil Netanjahuovo prohlášení Izraele za národní stát židovského lidu jako „očividný rasismus“.

V reakci na to Netanjahu tweetoval: „Turecký diktátor Erdogan útočí na izraelskou demokracii, zatímco turečtí novináři a soudci plní jeho vězení. To je ale vtip!“

„V Izraeli nikdo není občanem druhé třídy. Izrael je demokracie, v níž všichni Izraelci, včetně našich téměř 2 milionů arabských občanů, požívají stejných individuálních práv. Izrael je však také jediným židovským státem, na jehož vlajce je Davidova hvězda, Hatikvah je naše národní hymna, hebrejština náš oficiální jazyk a kde Zákon o návratu dává každému Židovi na celém světě právo vrátit se do naší rodné vlasti,“ dodal předseda vlády.

29.07.2019 06:08 Daniel Žingor847Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova