Praha Jeruzalém

Švýcarsko dočasně pozastavuje financování UNRWA, protože hrozí, že korupční skandál pohltí nejvyšší vedení agentury.

Od: World Israel News, 30. července 2019

Swissinfo informovaly, že kvůli skandálu s korupcí ve vedení UNRWA jí švýcarské Ministerstvo zahraničí dočasně pozastavuje platby.

Generální komisař agentury Pierre Kraehenbuehl a jeho nejbližší spolupracovníci byli obviněni ze „zneužití pravomoci k osobnímu prospěchu, potlačení legitimního disentu a z prosazování svých osobních zájmů“, uvedla etická kancelář UNRWA v důvěrné zprávě. Ta prý také obsahuje sexuální delikty.

53 letý Kraehenbuehl je švýcarský státní příslušník. Zpráva ho obviňuje z toho, že minulý rok použil finanční krizi způsobenou americkým škrty ve financování UNRWA kvůli její zkorumpovanosti jako záminku k tomu, aby převzal „extrémní koncentraci rozhodovací pravomoci“ na sebe.

Podle zprávy brzy poté, co byl v roce 2014 jmenován, začal podnikat výlety do Perského zálivu s úřednicí UNRWA Marii Mohammedi a jejich vztah překročil „profesionální rámec“. Jmenoval ji jako svou hlavní poradkyni a využil své pravomoci k tomu, aby s ním cestovala na náklady organizace.

UNRWA byla již dříve ze strany švýcarské vlády, která jí právě letos zaplatila 20 milionů dolarů, kritizována, informovaly swissinfo.

V květnu švýcarský ministr zahraničních věcí Ignazio Cassis uvedl, že humanitární agentura OSN brzdí mír tím, že udržuje palestinské uprchlíky v táborech, kde je nechává i nadále snít o návratu domů, než aby jim pomohla integrovat se v zemích jejich pobytu.

„Je nereálné, že se všem tento sen naplní. Přesto UNRWA udržuje tento sen stále naživu,“ řekl Cassis. „Dlouhou dobu měla UNRWA tento problém řešit, dnes se ale stala součástí tohoto problému. Dodává munici pro pokračování konfliktu. Podporou UNRWA udržujeme konflikt naživu. A to je zvrácená logika,“ řekl.

31.07.2019 06:40 Daniel Žingor201Zdroj: World Israel News

Klíčová slova