Praha Jeruzalém

Ministr veřejné bezpečnosti podepsal nařízení zabraňující tomu, aby se ve východním Jeruzalémě konaly akce financované PA.

Autor: Hezki Baruch, 6.8.2019 2:09

Ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan v pondělí podepsal nařízení zabraňující pořádání akcí sponzorovaných a financovaných Palestinskou samosprávou ve východním Jeruzalémě.

Akce měly zahrnovat zpívání palestinských arabských národních písní a projevy vysokých představitelů PA a Organizace na osvobození Palestiny. Účast plánovaly i Palestinské teroristické organizace.

První akce se konala na památku aktivisty Fatahu Ahmeda Adily a druhá se konala na památku aktivisty Organizace na osvobození Palestiny (OOP) Sobhi Jusha, který byl před mnoha lety deportován do Jordánska a který byl jedním ze zakladatelů Nidal Shaabi – Národní strany odporu, která má v kabinetu PA své zástupce.

Po přijetí doporučení Izraelské bezpečnostní agentury (Shin Bet) a izraelské policie ministr Erdan také podepsal prodloužení příkazu zabraňujícího činnosti Palestinské samosprávy ve východním Jeruzalémě.

Nařízení ve východním Jeruzalémě omezuje činnost institucí, které jsou propojeny s Palestinskou samosprávou.

Tyto příkazy byly vydány v souladu s Prozatimní dohodou o implementaci Zákona o Západním břehu a pásmu Gazy, který zakazuje Palestinské samosprávě zahájit nebo vést misi, uspořádat shromáždění nebo akce ve státě Izrael a který ministra veřejné bezpečnosti zmocňuje zakázat takovouto činnost.

„Palestinská samospráva se neustále snaží jakýmkoli způsobem vyvíjet svůj tlak na Jeruzalém. Včetně převodů financí na svou činnost. Izraelská policie tyto pokusy neustále sleduje a blokuje. Budu všemi způsoby bojovat, abych zabránil porušování naší suverenity ve všech částech našeho hlavního města Jeruzaléma,“ objasnil Erdan.

06.08.2019 06:16 Daniel Žingor150Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova