Praha Jeruzalém

Podle nejmenovaných zdrojů citovaných v izraelských médiích chce americký prezident po Izraeli, aby použil svůj anti-bojkotový zákon a zabránil tak kongresmenkám dostat se ze židovského státu.

Od: World Israel News a JNS, 12. srpna 2019

V reakci na oznámení, že se dvě kritičky Izraele v americkém Kongresu Ilhan Omarová a Rashida Tlaibová tento měsíc připravují návštívit židovský stát, vyjádřil údajně prezident Donald Trump zděšení, že jim Izrael plánuje povolit vstup.

Podle zpráv Channel 13 byl Trump rozhořčený, že se Izrael rozhodl nevyužít zákon, který umožňuje vládě zablokovat vstup příznivcům hnutí BDS, jako jsou Omarová a Tlaibová.

Dále prý podle Channel 13 Trump tvrdil, že pokud Omarová a Tlaibová propagují bojkoty Izraele, pak „by je Izrael měl bojkotovat“, přičemž citovaly nejmenované zdroje obeznámené s danou záležitostí.

Tato Trumpova vyjádření se údajně vztahovala ke zprávám, že izraelští politici uvažovali o zákazu vstupu Omaraové a Tlaibové, ale poté, co izraelský velvyslanec v USA Ron Dermer minulý měsíc oznámil, že: „Z úcty k americkému kongresu a velké alianci mezi Izraelem a Amerikou bychom neodepřeli vstup žádnému členu Kongresu,“ změnili strategii.

V reakci na zprávy, že Trump obhajuje izraelský zákaz vstupu pro Omaraovou a Tlaibovou, se tisková mluvčí Bílého domu Stephanie Grisham vyjádřila: „Izraelská vláda může dělat, co chce,“ a v prohlášení citovaném Axios označila tento příběh za „fake news“.

Pokud jde o zprávu Channel 13, uvedl předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy, který je v současné době v Izraeli: „Nevím, jestli je prezident zklamán. Mluvím s ním denně. Ví, že existují lidé, kteří mají rozdílné názory.“

13.08.2019 05:39 Daniel Žingor191Zdroj: World Israel News

Klíčová slova