Praha Jeruzalém

Přátelé zavražděného studenta ješivy ze skupiny mezináboženského dialogu vyjádřili šok a rozhořčení nad teroristickým útokem a vraždou Dvira Sorka.

Od: Arutz Sheva, 14.8.2019 9:46

Poté, co byl ve středu zavražděn teroristy napojenými na Hamas, zaslala tento týden skupina obyvatel Palestinské samosprávy zvláštní dopis rodině zavražděného studenta ješivy a vojáka IDF Dvira Sorka.

Sorek, který byl zavražděn těsně před svými 19. narozeninami, byl členem skupiny mezináboženského dialogu, kde se každé dva týdny setkávali mladí Izraelci a Arabové žijící pod Palestinskou samosprávou.

Po Sorekově vraždě arabští členové této skupiny napsali společný dopis, v němž vyjádřili svůj šok a zděšení nad tím, co se stalo, a vyjádřili naději, že mohou budovat „most“ k míru mezi Židy a Araby:

Salam Alaykom,

Dva roky se scházíme v jedné místnosti – Palestinci a Izraelci. Na každém našem setkání jsme hovořili o sobě: o našem každodenním životě a budoucnosti, kterou chceme společně budovat. Setkáváme se každé dva týdny a sdružujeme mladé muže ve věku mezi 18 a 25 lety.

Pokaždé to byla skvělá příležitost si promluvit a my jsme pozvali několik našich přátel, aby se k nám připojili. Jedním z nich byl Ahmad Manasra, osobně jsem ho pozval, aby se k nám připojil. On souhlasil a z jeho prvního setkání si odnesl dobrý dojem. Byl zabit na cestě domů.

Všichni tím byli šokováni a Palestinci a Izraelci společně křičeli, že ztratili nového přítele.

Drsná realita nás zasáhla znovu. Před několika dny byl náš přítel z ješivy Migdal Oz unesen a zabit. Když jsem toho rána dostal tu zprávu, byl jsem šokován. Řekl jsem svým palestinským přátelům, co se stalo a oni mi nevěřili.

Dvir Sorek, který měl 19 let, byl na Západním břehu ubodán k smrti… Dvir Sorek byl jedním z účastníků naší diskusní skupiny. V žádném případě jsme si nedokázali představit, že někdo, s kým jsme se včera potkali, se zítra stane obětí.

Zasíláme upřímnou soustrast jeho rodině a jeho přátelům v ješivě.

My jako skupina odsuzujeme tento druh násilí, které útočí na nás všechny – kvůli místu, kde žijeme, kvůli našemu náboženství, identitě, nebo občanství. Je tak smutné, že jsme dostali k bodu, kdy musíme mluvit o právu nebýt zavražděn.

Zůstaneme na této cestě, dokud nedosáhneme našeho cíle – svobody a práva na život. Stavíme most mezi lidmi na této zemi a budeme v tom pokračovat.

Doufáme, že tento incident bude pro obě strany tím posledním, který v nás vyvolal zármutek.

Podepsáno: palestinští přátelé ze skupiny pro náboženský dialog

15.08.2019 09:46 Daniel Žingor463Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova