Praha Jeruzalém

Ministerstvo vnitra a předseda vlády se rozhodli zakázat vstup kontroverzních demokratických zákonodárkyň do Izraele.

Autor: David Rosenberg, 15.8.2019 18:43

Izrael nedovolí dvěma kontroverzním demokratickým zákonodárkyním, které vyjádřily svou podporu anti-izraelskému hnutí BDS, navštívit jejich zemi. Návštěva byla plánovaná na příští týden.

Na základě zpráv z izraelských médií, že se ministr vnitra Aryeh Deri (za stranu Shas) rozhodl zakázat kongresmankám Ilhan Omarové a Rashidě Tlaibové vstup do Izraele, ministerstvo ve čtvrtek opravdu potvrdilo, že na základě anti-BDS zákona z roku 2017 bude oběma vstup do Izraele odepřen.

„Rozhodnutí bylo přijato na základě stanoviska předsedy vlády Benjamina Netanjahua, ministra zahraničí Jisrael Katze a ministra pro strategické záležitosti Gilad Erdana poté, co se ministr Deri vyjádřil, že jde o příznivce protizraelského bojkotu, kterým je podle zákona vstup do Izraele zakázán,“ uvádí čtvrteční prohlášení ministra vnitra.

„Jsou to lidé, kteří používají nejvlivnější platformu na světě, aby vyjádřili svou podporu organizacím BDS, které požadují bojkot Izraele. Stát Izrael respektuje americký kongres jako součást úzké aliance mezi našimi dvěma zeměmi, ale nemůže dovolit vstoupit do země lidem, kteří se snaží stát Izrael poškodit.“

Navzdory tomuto zákazu uvedl ministr vnitra Aryeh Deri, že by mělo být zváženo udělení vstupního víza Tlaibové a to z humanitárních důvodů, protože má příbuzné v Samaří – může o to tedy požádat.

„Nedovolíme těm, kteří popírají naše právo na existenci v tomto světě vstoupit do Izraele. Je to principiální a velmi odůvodněné rozhodnutí,“ uvedla náměstkyně ministra zahraničí Tzipi Hotovelyvá (za Likud) pro Kan.

Podle tohoto zákona může ministerstvo vnitra zakázat vstup těm, kteří veřejně vyjádřili svou podporu hnutí BDS.

Omarová i Tlaibová jsou první demokratky, které vyvolaly divokou diskusi nad svými vyjádřeními k Izraeli a podpořily hnutí BDS. Někteří považují jejich vyjádření za antisemitská.

Rozhodnutí bylo formálně oznámeno krátce poté, co prezident Donald Trump na Twitteru zveřejnil komentář, v němž naléhal na Izrael, aby těmto zákonodárkyním nepovolil vstup a tvrdil, že obě „nenávidí Izrael a všechny Židy“.

„Bylo by to projevem veliké slabosti, pokud by Izrael povolil návštěvu Omarové a Tlaibové,“ odpověděl Trump. „Nenávidí Izrael a všechny Židy a není nic, co by bylo možné říct nebo udělat, aby změnily názor. Minnesota a Michigan budou mít těžké je uvést zpět do úřadu. Jsou velikou ostudou! “

Tento tweet přišel jen několik hodin poté, co izraelská média oznámila, že se izraelské Ministerstvo vnitra rozhodlo kvůli jejich podpoře hnutí BDS zakázat Omarové a Tlaibové vstoupit do země.

Před dvěma týdny izraelský velvyslanec ve Spojených státech Ron Dermer oznámil, že Izrael těmto dvěma vstup umožní a to na základě jednoznačných vzkazů, které v této záležitosti od vysokých představitelů obdržel.

Tlaibová a Omarová plánovaly navštívit izraelský bezpečnostní plot v Judeji a Samaří a za doprovodu vysokých představitelů Palestinské samosprávy vystoupit na Chrámovou horu, navštívit Betlém, Hebron a Ramalláh.

Jejich program naplánovala nevládní organizace Miftah podporující PA, která byla spoluzaložena vyjednavačkou PA Hanan Ashrawiovou. Omarová a Tlaibová měly naplánovaný přílet do Izraele na tuto neděli.

16.08.2019 06:22 Daniel Žingor202Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova