Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – v úterý řekl vysoký představitel vlády deníku The Times of Israel, že pokud by byl mírový plán Trumpovy administrativy v zásadních otázkách v rozporu s izraelskými postoji, předseda vlády Benjamin Netanjahu by ho odmítl.

Od: Hamodia, úterý 20. srpna 2019, 16:51

Netanjahu už Trumpovi „sdělil“, jaké jsou jeho (nepřekročitelné) pozice: že se Jeruzalám nerozdělí, že nebude v Judeji a Samaří evakuován ani jediný izraelský domov a že Izrael nemůže přijmout palestinské uprchlíky a jejich potomky, kteří usilují o tzv. „právo na návrat“.

Kromě toho uvedl, že Izrael si musí zachovat „úplnou kontrolu“ nad všemi oblastmi západně od řeky Jordán, i když tady nebylo úplně jasné, zda se to týká pouze údolí Jordánu nebo dál.

Tato vyjádření přišla jen několik dní poté, co Trump řekl, že by jeho mírový plán mohl být zveřejněný v září, po izraelských volbách. Prezident však dodal, že si myslí, že už dřív „zveřejní jeho malé útržky“.

A přišla také těsně po rozhodnutí Netanjahuova kabinetu zakázat vstup do země dvěma pro-BDS americkým kongresmankám.  Tady šlo o obrat v jeho původním rozhodnutí je vpustit a média spekulují, že se tak stalo na nátlak Bílého domu.

Netanjahu s reportéry promluvil před návratem do Izraele z jeho dvoudenní návštěvy v Kyjevě a řekl, že až půjdou Izraelci k volbám, měli by mít na paměti, koho chtějí, aby je v mírových rozhovorech zastupoval.

„Izrael se musí rozhodnout, kdo má vést jednání o mírových smlouvách: Netanjahu nebo Lapid a Gantz?“

Netanjahu poukázal na jeho osmiletý boj s tlakem prezidenta Baracka Obamy a tvrdil, že Lapidovi a Gantzovi chybí při potenciálních vyjednáváních o Izraeli zkušenosti a houževnatost.

21.08.2019 06:42 Daniel Žingor177Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova