Praha Jeruzalém

Tajný kybernetický útok USA proti Íránu v červnu vymazal kritickou databázi používanou k realizaci útoků proti ropným tankerům.

Od: Arutz Sheva, 29.8.2019 2:02

Tajný kybernetický útok proti Íránu v červnu vymazal kritickou databázi používanou iránskou polovojenskou složkou k realizaci útoků na ropné tankery a zhoršil schopnost Teheránu tajně zacílit na lodní dopravu v Perském zálivu – alespoň dočasně, uvedli vysocí američtí představitelé ve středu pro The New York Times.

Írán se, podle nich, stále pokouší získat informace zničené při útoku z 20. června a restartovat některé počítačové systémy – včetně vojenských komunikačních sítí.

Vysocí představitelé částečně prezentovali výsledky těchto úderů, aby potlačili pochybnosti o tom, zda přínosy operace převažují nad ztracenými zpravodajskými informacemi a přístupy ke kritické síti, kterou používají Íránské revoluční gardy.

Spojené státy a Írán jsou již dlouho zapojeny do nevyhlášeného kybernetického konfliktu. Ten je ovšem pečlivě kalibrován tak, aby zůstal v šedé zóně mezi válkou a mírem. Úterý 20. června bylo dnem kritického útoku v této probíhající bitvě, uvedli představitelé a ten pokračoval i poté, co prezident Trump odvolal odvetný letecký úder za sestřelený dron.

Podle amerických vládních činitelů Írán v reakci na tyto útoky situaci eskaloval a pokračoval v kybernetických operacích proti vládě Spojených států a americkým korporacím.

Kybernetický útok přišel poté, co americká vláda získala tajnou informaci, podle níž měly Íránké revoluční gardy stát za útoky přísavnými minami, které byly, podle The New York Times, tím co útočilo na ropné tankery v Perském zálivu v květnu a červnu.

Vojenské ústřední velení ukázalo jeden ze svých důkazů proti Íránu den před kyberútokem.

Bílý dům považoval úder za přiměřenou reakci na sestřelení dronu a způsob, jak potrestat Teherán za jeho zničení.

Databáze zničená kyberútoky prý pomáhala Teheránu vybrat, na které tankery cílit a kde. Od kyberoperace 20. června nebyly zasaženy žádné další tankery, ačkoli jeden britský tanker Teherán obsadil jako odvetu za zadržení jednoho z jeho vlastních plavidel.

Podle The New York Times byly účinky kyberútoku 20. června od počátku plánovány jako dočasné, trvaly však déle, než se očekávalo. Írán se prý stále pokouší opravit své kritické komunikační systémy a data ztracená při útoku doposud nezískal zpět.

Představitelé neuvedli podrobnosti této operace veřejně. Protivzdušná obrana a raketové systémy nebyly zasaženy, řekl vedoucí představitel ministerstva obrany a zprávy z médií byly podle něj nepřesné.

29.08.2019 06:42 Daniel Žingor172Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova