Praha Jeruzalém

Uprostřed napětí v regionu telefonoval Netanjahu s francouzským prezidentem.

Autor: Ben Ariel, Kanada, 30.8.19 23:03

Předseda vlády Benjamin Netanjahu v pátek telefonoval s francouzským prezidentem Emanuelem Macronem. Konverzace proběhla z iniciativy francouzské strany.

Podle prohlášení Úřadu předsedy vlády řekl Netanjahu Macronovi, že se Izrael bude bránit agresi vůči němu a zabrání nepřátelům, kteří se snaží o jeho zničení, aby získali smrtící zbraně.

Netanjahu také zdůraznil, že ti, kdo poskytují útočiště pro agresi a vyzbrojování, nebudou imunní, a dodal, že dnes – kdy Írán stupňuje svou agresi v regionu – je přesně ten čas, kdy se s Íránem nemá jednat.

Tento dialog navazuje na úsilí Francie o záchranu jaderné dohody z roku 2015 mezi Íránem a světovými mocnostmi poté, co od ní USA odstoupily.

Makron se setkal s íránskými představiteli minulý týden před summitem G7 ve Francii, aby předložil návrhy zaměřené na zmírnění napětí mezi Washingtonem a Teheránem.

Francouzský prezident později pozval íránského ministra zahraničí Mohammada Javada Zarifa na summit G7. Toto původně údajně amerického prezidenta Donalda Trumpa překvapilo, později však uvedl, že byl o všem předem informován.

V pátek pak Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) v nové zprávě uvedla, že Írán zašel v porušování jaderných dohod se světovými mocnostmi ještě dále, zvyšuje zásoby obohaceného uranu a rafinuje ho na vyšší čistotu, než je povoleno.

01.09.2019 07:04 Daniel Žingor175Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova