Praha Jeruzalém

„Modrá a bílá nebude sedět v jedné vládě s Netanjahuem,“ říká Yair Lapid a zesměšňuje slib premiéra anektovat židovská města v Judeji a Samaří.

Od: Arutz Sheva, 2.9.2019 9:21

Modrá a bílá se nepřipojí k vládě vedené Benjaminem Netanjahuem, uvedl člen Knessetu Yair Lapid.

V rozhovoru pro Kan Reshet Bet se Lapid v neděli ráno vysmíval slibu premiéra Netanjahua, že pokud bude znovu zvolen, připojí židovská města v Judeji a Samaří.

„Nemůžete použít židovskou svrchovanost jen na města,“ řekl Lapid. „To, co Netanjahuova vyjádření reálně znamenají, je svrchovanost nad 2,9 miliony Palestinců a vyplácení jim plateb sociálního pojištění.“

Lapid dodal, že i omezenější připojení pouze hlavních sídelních bloků a měst poblíž hranice před rokem 1967 by muselo být součástí dohody o konečném statusu s Palestinskou samosprávou a nemělo by být prováděno jednostranně.

„Svrchovanost je něco, co se na zemi děje. Kromě (ministra dopravy Bezalela) Smotriche tu není nikdo, kdo by si myslel, že je to dobrý nápad. Netanjahua drží v zajetí jeho partneři, protože chce imunitu. To, co Netanjahua děsí, je myšlenka, že půjde sedět a tak řeší Elkanu a říká něco, co je zcela mimo realitu.“

V neděli navštívil premiér Netanjahu základní školu Kramim v Elkaně v západním Samaří, kde se zavázal, pokud bude znovu zvolen, anektovat všechna židovská města v Judeji a Samaří.

03.09.2019 05:29 Daniel Žingor195Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News