Praha Jeruzalém

Íránský ministr zahraničí: pokud evropské státy do čtvrtka nezasáhnou, bude Írán nadále snižovat své závazky vyplývající z jaderné dohody z roku 2015.

Autor: Elad Benari, 4.9.2019 6:34

Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif v úterý prohlásil, že Teherán bude dále snižovat své závazky vyplývající z jaderné dohody z roku 2015. Jedině, že by snad evropské státy do čtvrtka vyjednaly její záchranu, uvedla agentura Reuters.

Zarif současně zdůraznil, že to neznamená „konec rozhovorů“.

Íránský ministr zahraničí řekl, že prezident Hassan Rouhani brzy oznámí podrobnosti o snížení těchto závazků.

„Realizace tohoto kroku neznamená konec rozhovorů,“ dodal.

Írán snížil své závazky vyplývající z dohody se světovými mocnostmi z roku 2015 jako odplatu za odstoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa od této dohody loni v květnu.

Trump později uložil Íránu dvě kola sankcí, z nichž poslední vstoupila v platnost v listopadu roku 2018.

Evropští signatáři se zavázali pomoci Íránu vyhnout se ekonomickým sankcím uvaleným USA a uchránit společnosti obchodující s tímto zločineckým státem, aby tak s ním zachovaly podepsanou jadernou dohodu.

Francie navrhla nabídnout Íránu do konce roku asi 15 miliard dolarů úvěru, pokud Teherán začne znovu plnit podmínky dohody, uvedly západní a íránské zdroje v úterý.

Mezitím mluvčí íránské Organizace pro atomovou energii pohrozil, že je jeho země schopna do dvou dnů obnovit výrobu 20% obohaceného uranu.

04.09.2019 06:27 Daniel Žingor135Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova