Praha Jeruzalém

Premiér vydal směrem k mírovému procesu prohlášení, v němž řekl, že „dohoda století“ je „historickou příležitostí“ k uplatnění svrchovanosti.

Autor: Gary Willig, 10.9.2019 18:28

Premiér Benjamin Netanjahu uspořádal v úterý večer tiskovou konferenci, aby učinil „dramatické prohlášení směrem k „dohodě století“ Trumpovy adminitrativy“.

„Jsme tady v předvečer voleb. Prezident Trump řekl, že představí svou dohodu století několik dní po volbách – to je co by dup. To před nás staví velkou výzvu a skvělou příležitost uplatnit izraelskou suverenitu nad Judeou a Samařím a dalšími oblastmi,“ řekl Netanjahu.

Předseda vlády oznámil, že po volbách uplatní izraelskou suverenitu nad údolím Jordánu a oblastí kolem Mrtvého moře.

„Existuje jedno místo, kde lze izraelskou suverenitu uplatnit okamžitě po volbách, pokud mi to izraelští občané dovolí. Dnes oznamuji svůj záměr uplatnit izraelskou suverenitu nad údolím Jordánu a oblastí Mrtvé moře,“ prohlásil.

„Bude to náš obranný pás na východě. Ten zajistí, že nikdy nebudeme jen pár kilometrů širokou zemí,“ řekl Netanjahu.

Dodal, že tento plán bude realizován, pouze pokud bude znovu zvolen. „Tohle je demokracie.“ Neudělám nic bez jasného mandátu. Žádám Vás tedy o mandát, abych to mohl udělat. Záležitost konečně definovat trvalé izraelské hranice se těší širokému konsensu, a já slibuji, že se Judea a Samaří nezmění v novou Gazu.“

„Od Šestidenní války (1967) jsme takovou příležitost neměli a nemusíme ji mít dalších 50 let.“

11.09.2019 06:32 Daniel Žingor170Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova