Praha Jeruzalém

Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Británie kritizovali Netanjahuův slib uplatnit svrchovanost v údolí Jordánu.

Autor: Elad Benari, 13.9.2019 4:04

Pět významných evropských zemí ve čtvrtek vyjádřilo znepokojení ohledně slibu předsedy vlády Benjamina Netanjahua, že pokud bude zvolen, uplatní v údolí Jordánu izraelskou suverenitu.

Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Británie ve společném prohlášení citovaném agenturou Associated Press uvedly, že takový krok by „představoval závažné porušení mezinárodního práva“.

Těchto pět zemí uvedlo, že „jsou hluboce znepokojeny ohlášením možné anexe oblastí na západním břehu Jordánu, zejména údolí Jordánu a severního pobřeží Mrtvého moře.“

Naléhali na Izrael a palestinské Araby, aby se vyhnuli krokům, které by „narušily životaschopnost dvoustátního řešení“ a ztížily tak dosažení míru.

Rovněž vyjádřili podporu izraelskému právu na bezpečnost a důrazně odsoudili nedávné útoky z Gazy na Izrael.

Netanjahu v úterý večer řekl, že pokud bude znovu zvolen, uplatní svrchovanost nad údolím Jordánu a v oblasti Mrtvého moře.

Oznámení bylo kritizováno Evropskou unií (EU), která varovala, že by takováto anexe „podkopala šance na mír v tomto regionu“.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres toto oznámení rovněž kritizoval a varoval, že by tento krok byl nezákonný a ohrožující dobré vyhlídky na regionální mír.

13.09.2019 15:13 Daniel Žingor162Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova