Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – IDF ve čtvrtek zvýšila svou úroveň pohotovosti podél hranice Gazy a nasadila více vojáků a těžkého vybavení v očekávání vzestupu násilí před volbami.

Autor: Dov Benovadia, pátek 13. září 2019, 4:45 

Páteční komentáře premiéra Benjamina Netanjahua všeak vrhají jiné světlo. Po návratu z Ruska v pátek ráno Netanjahu řekl, že velká vojenská kampaň proti Hamasu může začít „kdykoli“ – dokonce i před volbami příští úterý.

Tato vyjádření navazovala na čtvrteční, kdy Netanjahu pro Reshet Bet řekl, že se zdá, že Izrael nebude mít „jinou možnost“ než zahájit velkou útočnou kampaň proti Hamasu. Netanjahu řekl, že jeho přístup k otázce Gazy je veden „racionalitou, nikoli panikou. Nepůjdu do války jinak než jako poslední možnost. Nejsem připraven ohrozit vojáky a civilisty, abych si získal potlesk.“

Izrael však ztrácí trpělivost i možnosti, jak se tomuto konfliktu vyhnout, řekl Netanjahu. „Možná nebudeme mít jinou možnost než do války jít. Hamas si nemůže být neútočením z načí strany jistý.“

V úterý arabští teroristé z Gazy vystřelili na Aškelon rakety, čímž donutili Netanjahua, aby se na základě červeného poplachu skryl. Siréna Netanjahua přerušila právě uprostřed jeho projevu na předvolebním shromáždění a poslala celý dav do krytů. Premiér byl odveden svou ochrankou. Následně Netanjahu řekl, že raketová palba byla přímým pokusem Hamasu zasáhnout do izraelských voleb.

„Pokud na nás Hamas střílí uprostřed předvplebního setkání Likudu, zdá se, že nás nechtějí u moci,“ řekl premiér, když se vrátil na pódium.

Mezitím ve svém čtvrtečním prohlášení náčelník generálního štábu IDF Aviv Kochavi uvedl, že pokud vypukne válka, potom „zuřivost izraelského útoku, bude něco, co nepřítel doposud ještě nikdy nezažil.“

Při slavnostním ceremoniálu k uctění památky padlých vojáků v severním Izraeli Kochavi uvedl, že nové městské teroristické metody používané nepřáteli Izraele – na rozdíl od předchozích útoků regulerních armád – přinesly do IDF novou filozofii obrany.

„Změny na straně nepřítele způsobily změny v našem přístupu. Jejich přítomnost ve městech jim už nebude pomáhat schovávat se za civilisty“, řekl Kochavi. „Naše reakce na tyto teroristické činy v příští válce bude výrazně jiná, než tomu bylo v minulosti, a státy, které tomuto terorismu umožňují operovat z jejich území, zaplatí vysokou cenu.“

„IDF má morální odpovědnost za ochranu Izraelců před teroristickými armádami, které jej obklopují.“ V zemi ohrožené tisíci raket udělá IDF vše potřebné, aby zaútočila na osoby odpovědné za tyto hrozby,“ dodal.

15.09.2019 05:54 Daniel Žingor222Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova