Praha Jeruzalém

Ve středu večer se v arabských médiích objevily zprávy, že nedávné útoky na proíránské milice v oblasti Albukamal v Sýrii poblíž hranice s Irákem mohly být provedeny společným úsilím Izraele a Saúdské Arábie – možná také s pomocí USA.

Od: ICEJ News, 19. září 2019

Zprávy poukazovaly na rozšířené přesvědčení, že tato místa byla využívána jako prostor pro raketové útoky. Jeden z nich minulý víkend zasáhl ropné zařízení Saúdské Arábie. Prohlášení ministra zahraničí USA Mika Pompea po schůzkách s vysokými saúdskými představiteli Rijádu uvádí, že Washington podporuje „právo Saúdské Arábie na sebeobranu“ a nebude tolerovat íránské „výhružné chování“.

Saúdská armáda ve středu uspořádala tiskovou konferenci, kde mluvčí ministerstva obrany plukovník Turki al-Malki vystavil trosky z útoků na jejich ropná zařízení, o nichž řekl, že prokázáno, že jsou „bezpochyby sponzorovány Íránem“. Americký prezident Donald Trump mezitím nařídil ministerstvu financí USA, aby zahájilo nové kolo ekonomických sankcí vůči Íránu a že „válka“ s Íránem byla na stole jako jedna z možností řešení současné situace.

Mezitím íránský prezident Hassan Rohani radil svým saúdským sousedům a trval na tom, že útoky zahájila frakce šiitských Houthiů v Jemenu a ti, že „nezasáhli nemocnici, nezasáhli školu … zasáhli právě jen průmyslové centrum … aby vás varovali. Vezměte si tedy z tohoto varování ponaučení a dobře zvažte, že v tomto regionu může propuknout válka.“

Houthiové měli ve středu také co říct a jejich vojenský mluvčí Brigadier Yahya Saree novinářům na tiskové konferenci uvedl: „v SAE máme desítky cílů, mezi nimi Abu Dhabi a Dubaj, a ty lze kdykoli zasáhnout. Pokud chcete mír a bezpečnost pro vaše zařízení a věže ze skla, které nejsou schopny odolat jedinému dronu, tak nechte Jemen na pokoji.“

20.09.2019 05:13 Daniel Žingor645Zdroj: ICEJ Jeruzalém

Klíčová slova