Praha Jeruzalém

Americký představitel pro Arutz Shevu uvedl, že výsledky voleb změnily celkový obráz a mírový plán nebude v nejbližší době zveřejněn.

Autor: Nitsan Keidar, 23.9.2019 1:04

V týdnech před volbami premiér Benjamin Netanjahu a další vysocí představitelé uvedli, že bude tzv. „Dohoda století“, jak je znám americký mírový plán pro Izrael a Palestinskou samosprávu, zveřejněna bezprostředně po volbách.

Vysoký americký představitel v neděli pro Arutz Shevu řekl, že výsledky voleb a nejistota, kterou tyto volby v Izraeli vyvolaly, způsobí značné opoždění při zveřejňování mírového plánu.

„Jsme dnes v jiné situaci a může tady vzniknout úplně jiná vláda, než ta, se kterou jsme v posledních letech spolupracovali. Není také jisté, že předseda vlády bude ta stejná osoba, která je v úřadu dnes. Bude tedy nutné znovu prozkoumat situaci a zveřejnění mírového plánu bude výrazně opožděno,“ uvedl tento vysoký představitel.

Dále odmítl říct jakékoli datum, ale uvedl, že plán nebude zveřejněn během několika týdnů, a také předpověděl, že k tomu nedojde ani v roce 2019.

Americký zvláštní vyslanec na Blízkém východě Jason Greenblatt, který nedávno oznámil, že odstoupí, je v Izraeli posledních několik dní. S premiérem Benjaminem Netanjahuem se už v pátek setkal a následně také v neděli s prezidentem Reuvenem Rivlinem.

V pondělí by se mohlo uskutečnit setkání Greenblatta a předsedy Modré a bílé Bennyho Gantze, dosud však nebylo napevno určeno.

Na uzavřených zasedáních Greenblatt odhadl, že nová politická situace v Izraeli může donutit americkou administrativu, aby přehodnotila, zda je plán, tak jak byl dosud formulován, za těchto okolností vhodný.

Greenblatt nedávno uvedl, že pokud by bylo možné mírový plán zveřejnit brzy a zároveň získat palestinský souhlas s jeho projednáním, může ještě nějakou dobu zůstat ve funkci. Prozatím se ovšem zdá, že tyto Greenblattovy schůzky sloužily spíš k shrnutí současného stavu, nikoli jako nové začátky.

23.09.2019 05:20 Daniel Žingor184Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova