Praha Jeruzalém

Premiér během připomínky války na Yom Kippur: „Vždy se budeme řídit naším hlavním principem: Izrael se bude bránit sám, svými silami a proti jakékoli hrozbě.“

Autor: Mordechai Sones, 10.10.2019 13:43

Premiér a ministr obrany Benjamin Netanjahu promluvil dnes ráno při vzpomínce na vojáky zabité ve válce na Jom Kippur, v Herzlově pamětní síni v Jeruzalémě a svá slova směřoval k íránské bezpečnostní výzvě Státu Izrael.

„Současnou hrozbou agrese na Blízkém východě je íránský režim v Teheránu. Írán se snaží upevnit svou kontrolu nad Libanonem, Sýrií, Irákem, Jemenem a pásmem Gazy. Neustále vyzbrojuje své své zástupce nebezpečnými zbraněmi a útočí na volný pohyb na mezinárodních lodních trasách. Sestřelil velký americký UAV, zahájil hrubý a bezprecedentní útok na ropná pole Saúdské Arábie, opakovaně překračuje svou vlastní aroganci,“ řekl Netanjahu.

Pokračoval: „Írán hrozí, že nás vymaže z mapy. Doslovně říká: „Izrael bude vymazán.“ Znovu a znovu se nás snaží zaútočit, takže musíme být připraveni se chránit před nebezpečím.

„Neusilujeme o to, abychom byli „lidmi žijícími osamoceně“, ale byli jsme nuceni takto stát na začátku války na Yom Kippur, kdy až na samém konci dorazila americká pomoc. Stejně jako v roce 1973 velmi oceňujeme podporu USA, která v posledních letech výrazně vzrostla, jakož i obrovský ekonomický tlak, který USA na Írán vyvíjí,“ řekl Netanjahu.

„Vždy si však pamatujeme a uplatňujeme základní pravidlo, které nás vede: Izrael se bude bránit sám, vlastními silami, tváří v tvář jakékoli hrozbě. IDF je připravena svou obrovskou mocí eliminovat každou hrozbu a použije k tomu obranu i útok. Síla zbraní a duchovní síla. To je skvělý duch, který nám předala generace války na Yom Kippur,“ zdůraznil premiér.

11.10.2019 05:28 Daniel Žingor257Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova