Praha Jeruzalém

Turecké ministerstvo obrany tvrdí, že bylo informováno USA, že kurdské stažení z bezpečné zóny Sýrie je dokončeno.

Autor: Ben Ariel, 23.10.2019 2:53

Spojené státy v úterý večer informovaly Turecko, že stažení kurdských bojovníků z „bezpečné zóny“, kterou Ankara v severní Sýrii požaduje, bylo dokončeno, uvedlo turecké Ministerstvo obrany v prohlášení citovaném agenturou Reuters.

Prohlášení dodává, že v této fázi nebylo nutné zahajovat další operaci mimo aktuální oblast.

Americký prezident Donald Trump toto oznámení na Twitteru komentoval a napsal: „Pokud jde o Turecko, Sýrii a Střední východ se zdá, že se dějí dobré věci. Další zprávy přijdou později!“

V rámci příměří zprostředkovaného americkým viceprezidentem Mikeem Penceem Turecko souhlasilo v severní Sýrii s pětidenním příměřím, jehož platnost skončila v úterý.

Kurdové začali v neděli opuštět turecké město Ras al-Ain obklíčené Tureckem, což vypadalo jako začátek širšího stahpvání v rámci dohody o příměří.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan i přes příměří nadále Kurdům vyhrožoval. Minulý pátek varoval, že jeho země v úterý večer obnoví svou činnost proti kurdským silám v Sýrii, pokud se nestáhnou z „bezpečné zóny“.

V sobotu Erdogan varoval, že pokud nedojde k řešení kurdské krize, „Turecko najde řešení samo“ a vyhrožoval, že „rozmlátí hlavy kurdských teroristů“.

Kurdové byli v Sýrii klíčovým spojencem Washingtonu v boji s džihádisty ISIS a jejich přidruženými skupinami, Turecko je však považuje za „teroristy“ napojené na kurdské ozbrojené síly na jejich vlastní půdě.

23.10.2019 06:36 Daniel Žingor106Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova