Praha Jeruzalém

„Mohlo by jít o střely země-země, střely odpálené z bitevních lodí nebo drony s dlouhým doletem,“ řekl brigádní generál Dror Shalom.

Od: World Israel News, 25. října 2019

Aby byly projednána rostoucí íránská hrozba, je příští týden naplánováno setkání bezpečnostní rady vlády na vysoké úrovni, informovalo Israeli Army Radio.

Podle těchto zpráv by Írán, jako odvetu za nedávné útoky na íránské spojence na Středním východě, mohl plánovat raketový útok nebo útok dronem.

Izrael očekává, že nepůjde o rakety s vysokým balistickým obloukem, které není tak těžké sestřelit, ale spíš nízko letící, které je obtížnější odhalit.

Brigádní generál Dror Shalom, vedoucí výzkumného oddělení vojenské zpravodajské služby, pro Izrael Hayom řekl, že Izrael očekává útok Íránu z jižního Iráku.

„Mohlo by jít o střely země-země, střely odpálené z bitevních lodí nebo drony s dlouhým doletem. Mají drony s doletem 1 000 – 1200 kilometrů, které (íránský velitel Qassem Soleimani) použil v Perském zálivu,“ řekl Shalom.

„Nakonec, když dostali ránu do nosu, a tu oni nedávno dostali, budou to chtít vrátit. Takže můj pracovní předpoklad je, že je jen otázkou času, než to zkusí,“ dodal.

Aby čelil této hrozbě, vyzval premiér Benjamin Netanjahu začátkem tohoto měsíce k realizaci projektu protivzdušné obrany, který by podle odhadů měl stát miliardu šekelů.

Podle Kan Bet, ekonomičtí experti vlády uvedli, že předpokládané náklady na tento projekt by znamenaly zkrácení financování velkého počtu civilních projektů a zvýšení daní.

27.10.2019 05:12 Daniel Žingor217Zdroj: World Israel News

Klíčová slova