Praha Jeruzalém

Historické setkání ve Vatikánu: Vůdcové světových náboženství se připojili k výzvě vrchního rabína, aby odsoudili asistovanou sebevraždu.

Od: AFP a Arutz Sheva, 29.10.2019 4:38

Křesťanští, židovští a muslimští zástupci v pondělí podepsali a papeži Františkovi předali společný dokument, který odsuzuje eutanázii a asistovanou sebevraždu jako „neodmyslitelně“ zlé činy, které by měly být zakázány.

„Tři abrahamská monotheistická náboženství sdílejí společné cíle a jsou v naprosté shodě ve svém přístupu k situacím konce života,“ uvádí dokument.

„Eutanazie a sebevražda asistovaná lékařem jsou neodmyslitelně, morálně a nábožensky nesprávné a měly by být bez výjimek zakázány. Kategoricky odmítáme jakýkoli tlak na pacienty, aby aktivním a úmyslným jednáním ukončili svůj život,“ dodává.

Za Americký židovský výbor dokument ve Vatikánu podepsal rabín David Rosen, za Vatikán Vincenzo Paglia, dále zástupce Pravoslavné církve a Samsul Anwar z indonéského Muhammadijáhu za Islámskou sociální a kulturní asociaci.

Tento nápad přišel od Avrahama Steinberga, spolupředsedy Izraelské národní rady pro bioetiku.

Aby podepsali prohlášení, odcestovali do Říma rabín Ratzon Arusi a rabín Eliezer Simcha Weiss zastupující Hlavní izraelský rabinát. V souladu se směrnicí hlavního izraelského rabína se konání ceremoniálu konalo ve Vatikánu ve zvláštní hale a nikoli v jedné z modlitebních místností.

„Myslím, že je to sama o sobě historická událost, kdy se tři hlavní náboženství spojila, mluvila spolu, na něčem se shodla a tuto dohodu dokonce potvrdila svými podpisy,“ řekl Steinberg na tiskové konferenci.

V dopise na podporu deklarace, sefardského hlavního izraelského rabína, napsal rabín Yitzhak Yosef: „Zabíjení pacientů v posledních fázích jejich životů určitě spadá pod zákaz „nezabiješ“ z Desatera přikázání. Šťastný člověk – každý člověk – že byl stvořen k Božímu obrazu. Život je dar od Stvořitele světa, který nemůžeme nikomu druhému brát.“

„Je však třeba vyvinout maximální úsilí, aby se zmírnilo utrpení a bolest pacientů, kteří se blíží smrti, a to jak z lékařského, tak duchovního a materiálního hlediska, aniž bychom urychlovali jejich smrt,“ dodal Rabbi Yosef.

Hlavní izraelský aškenázský rabín David Lau napsal: „Máme přísný zákaz způsobit smrt jakékoli osoby, i když se nachází v obtížné situaci nebo v konečném stádiu života. V některých případech je možné diskutovat o zdržení se prodloužení života, ale nesmí být provedeny žádné kroky k jeho zkrácení. Kdokoli zabije umírajícího, zabíjí.“

Dopis při slavnostním ceremoniálu nahlas přečetl rabín David Rosen.

Paglia, prezident Papežské akademie života, dodal, že zatímco smrti nelze vždy zabránit, „nechceme jí, ale pomáhat v její špinavé práci.“

Nakonec se vyjádřil i generální tajemník vlivného islámského sdružení Nahdlatul Ulama Marsudi Syuhud a řekl: „Ochrana života je jedním z účelů islámského práva, proto nepřestáváme život chránit až do jeho úplného konce.“

Dokument naléhá na zdravotnický personál, aby naslouchal svému svědomí, a uvádí: „Žádný poskytovatel zdravotní péče by neměl být nucen nebo by na něj neměl být vyvíjen nátlak, aby přímo či nepřímo pomáhal při úmyslném úmrtí pacienta pomocí asistované sebevraždy nebo jakékoli formy eutanázie, zejména pokud je to proti náboženskému přesvědčení poskytovatele.“

„Morální námitky týkající se otázek života a smrti jistě spadají do kategorie výhrad svědomí, které by měly být všeobecně respektovány,“ dodává.

29.10.2019 09:00 Daniel Žingor229Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova