Praha Jeruzalém

V reakci na izraelské schválení výstavby více než 2 300 bytových jednotek v Judeji a Samaří uvedla Británie, že jsou tyto „osady“ nezákonné.

Autor: Elad Benari, 6.11.2019 00:22

Británie v úterý odsoudila izraelské schválení plánů na výstavbu více než 2 300 bytových jednotek v Judeji a Samaří.

„Osady jsou podle mezinárodního práva nezákonné a podkopávají fyzickou životaschopnost dvoustátního řešení. Spojené království vyzývá Izrael, aby zastavil toto kontraproduktivní jednání,“ uvedl mluvčí zahraničního úřadu.

V úterý uvedla mluvčí francouzského Ministerstva zahraničí, že její země „odsoudila nedávné rozhodnutí izraelských orgánů povolit výstavbu 2 342 bytových jednotek na Západním břehu Jordánu“.

Dodala, že Francie vyzývá izraelské úřady, aby od těchto plánů a všech programů, které narušují „dvoustátní řešení“, odstoupily.

V pondělí také EU odsoudila izraelské plány na výstavbu nových bytovů a podle mezinárodního práva je označila za nezákonné.

„V říjnu 2019 izraelské úřady schválily vybudování více než 2 000 bytových jednotek v nelegálních osadách na okupovaném Západním břehu Jordánu,“ uvedla ve svém prohlášení.

„Postoj Evropské unie k izraelské politice osidlování na okupovaném palestinském území je jasný a zůstává nezměněn: veškerá činnost v oblasti osídlování je podle mezinárodního práva nezákonná a narušuje životaschopnost dvoustátního řešení a vyhlídek na trvalý mír, jak to potvrzuje Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2334. “

„EU bude i nadále podporovat obnovení smysluplného procesu směrem k dohodnutému řešení pro dva státy, což je jediný realistický a životaschopný způsob, jak naplnit legitimní ambice obou stran,“ uvádí toto prohlášení.

06.11.2019 05:55 Daniel Žingor89Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova