Praha Jeruzalém

IDF a Shin Bet zaútočily na dům, ve kterém byl velitel Islámského džihádu Baha Abu Al Ata.

Autor: Elad Benari, 12.11.2019 4:52

V noci na úterý zaútočily ve společné operaci IDF a Izraelská bezpečnostní agentura (Shin Bet) na budovu v pásmu Gazy, v níž pobýval palestinský vůdce Islámského džihádu Baha Abu Al Ata.

Operaci schválil předseda vlády a ministr obrany Benjamin Netanjahu.

Mluvčí jednotky IDF uvedl, že Abu Al Ata je zodpovědný za většinu aktivit palestinského Islámského džihádu v pásmu Gazy a byl „tikající bombou“. Abu Al Ata vedl a osobně se účastnil teroristických útoků a pokusů napadnout izraelské civilisty a jednotky IDF raketovou palbou, střelbou ostřelovačů, vypouštěním dronů a jinak.

Baha Abu Al Ata je zodpovědný za většinu loňských teroristických útoků pocházejících z pásma Gazy, tedy např. útoků, ke kterým došlo v době Pamětního dne Izraele, odpálení rakety na hudební festival ve městě Sderot 25. srpna a konečně raketovou palbu směrem na město Sderot v pátek 1. listopadu 2019.

Abu Al Ata během posledních dnů propagoval přípravy na spáchání teroristických útoků proti izraelským civilistům a jednotkám IDF. Al Ata cvičil teroristické jednotky pro infiltraci, ostřelovače, vypouštění dronů a odpalování raket.

Operace byla provedena ve spolupráci mezi IDF a Shin Bet a byla založena na přesných zpravodajských informacích a pokročilých operačních schopnostech. Byla přímým aktem k odstranění bezprostřední hrozby.

IDF kolem Gazy rozmístila své jednotky a je připravena na celou řadu útočných a obranných scénářů.

Po leteckém úderu na dům teroristy oznámilo velení Domácí fronty, že bylo v úterý ráno v okolí Gazy zrušeno vyučování.

12.11.2019 04:50 Daniel Žingor156Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova